15 d’octubre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El procés infecciós del bellaombra de la plaça de la Reina de Palma es troba en estat molt avançat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El procés infecciós del bellaombra de la plaça de la Reina de Palma es troba en estat molt avançat

Medi Ambient hi segueix actuant i està pendent de la seva evolució

El Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori fa ara per ara el seguiment de l’estat del bellaombra de la plaça de la Reina a Palma. Després que el passat 10 d’octubre l’arbre es fracturàs, els tècnics van fer una rebaixada total de l’arbre per evitar el perill a persones i béns. Aquesta fractura va posar de manifest que la podridura afectava una part molt més extensa de l’arbre del que inicialment es pensava.

Les tasques que s’hi han duit a terme també han mostrat que l’interior de tots els cimals de l’arbre presentava un nucli de podriment. Aquesta podridura ha afectat, a més, totes les arrels superficials, que, tot i que presenten un aspecte sa, estan buides i molt afectades. Els tècnics estan pendents de l’evolució de l’arbre després de les actuacions, però no esperen que es produeixin rebrots, perquè la malaltia està en un estat molt avançat.

Cal recordar que, a les analítiques que s’hi van fer al setembre de 2018 i que posteriorment es van repetir al gener d’enguany, es van trobar fins a quatre fongs que poden ser patògens, entre els quals, un de l’espècie Fusarium sporotrichioides Sherb, a més de bacteris del gènere Serratia.

Aquestes analítiques es van fer després que l’estiu del 2018, a causa de la fractura d’un dels braços, els tècnics observassin greus podridures a les arrels afectades. En aquell moment, es van començar a fer els tractaments necessaris per poder recuperar l’arbre. Les darreres actuacions van ser al juny d’enguany, en què es va decidir tornar-lo a sanejar, i la setmana passada, quan es va examinar l’arbre per saber quan tocava començar l’actuació de rebaixada dels grans cimals de l’arbre perquè la seva altura no comportàs un perill.

La bellaombra pertany a l’espècie Phytolacca dioica i és propietat de l’Ajuntament de Palma. Té aproximadament un segle d’edat i, fins al moment de la fractura, una altura aproximada de catorze metres; el perímetre de tronc superava els cinc metres i la copa, vint metres de diàmetre. Es caracteritza per fer bona ombra i per la forma i el creixement del tronc i les arrels. La seva fusta és molt lleugera i combina capes llenyoses amb capes esponjoses, on acumula aigua i midó.