30 novembre 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El primer cicle de «Teatre per a la memòria» impulsat pel Govern tanca amb una assistència de més de 1800 persones NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El primer cicle de «Teatre per a la memòria» impulsat pel Govern tanca amb una assistència de més de 1800 persones

La DG de Memòria Democràtica treballa per traslladar ara la iniciativa als centres educatius

El primer cicle de «Teatre per a la memòria» que impulsa la Vicepresidència del Govern, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, va abaixar el teló ahir dimarts amb la representació a Vilafranca de Bonany (Mallorca) de l'espectacle d’Iguana Teatre Llum trencada.

Fins allà es va desplaçar el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, qui ha qualificat la iniciativa d’«èxit rotund».

Més de 1800 persones han acudit al teatre durant aquest darrer mes per a assistir a alguna de les 18 funcions incloses en aquest cicle de teatre sobre la Guerra Civil, la postguerra i la repressió franquista, en el qual han participat set companyies locals, que han recorregut diferents espais de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

«N’estam molt contents, perquè la resposta de la gent ha estat excel·lent», celebra Jurado, qui explicava que, atès l'acolliment del projecte, i encara que ja falti poc per a acabar la legislatura, des de la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica «deixarem tot preparat perquè l'any que ve es pugui repetir l'experiència, ja sigui en aquest o en un altre format».

«Les polítiques de memòria democràtica no només consisteixen a obrir les fosses, recuperar les víctimes i retornar-les a les seves famílies, també consisteixen a no oblidar el que va passar; a vacunar una societat com la nostra, tan exposada, contra feixismes i totalitarismes que l'amenacen. Per això el teatre és una eina tan important», conclou Jurado.

El «Teatre per a la memòria» als centres educatius

El següent pas serà dur aquest cicle de «Teatre per a la memòria» als centres educatius per a promoure a les escoles la memòria democràtica com un valor comú d'una societat plural i donar així compliment a la Llei 1/2022 d'Educació.

La Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica espera que s'aprovi en el debat parlamentari l'esmena als pròxims pressupostos que permetria ampliar la partida inicial d'educació i memòria de la Direcció General de Memòria, dotada amb 20.000 euros per a formació del personal, amb 80.000 euros addicionals, i poder dur així el «Teatre per a la memòria» als centres educatius, juntament amb documentals i visites de familiars de represaliats i represaliades.

A més, la Direcció General de Memòria Democràtica, per la seva banda, ja ha començat a treballar també amb les companyies teatrals perquè aquestes puguin adaptar els seus espectacles a una versió pedagògica.