15 desembre 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

El Govern i la Generalitat Valenciana comparteixen estratègies dirigides a impulsar la salut mental en els seus territoris NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern i la Generalitat Valenciana comparteixen estratègies dirigides a impulsar la salut mental en els seus territoris

\Els dos executius autonòmics acorden trobada de feina centrada en polítiques de salut mental

El Govern de les Illes Balears i la Generalitat Valenciana han abordat avui la situació de la salut mental en els seus territoris i han compartit iniciatives i estratègies per desenvolupar i prioritzar aquesta part de la salut, així com el benestar emocional de tots els ciutadans. Ha estat l'eix central de la taula rodona que s’ha celebrat avui a València i en la qual han participat la consellera de Salut i Consum de les Illes Balears, Patricia Gómez, el seu homòleg valencià, Miguel Mínguez, el coordinador autonòmic de Salut Mental de les Balears, Oriol Lafau i Rafael Tabares, Alt Comissionat de la Presidència de la Generalitat Valenciana per a la Salut Mental, dins la II Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana.

Tots dos executius autonòmics han acordat celebrar una trobada de feina per posar en comú les diferents polítiques de salut mental que es poden dur a terme. Entre les iniciatives a abordar hi ha el desenvolupament de panels de ciutadans per participar i deliberar sobre la situació o dur a terme programes en contextos educatius per millorar la salut mental i emocional dels més joves.

Tots els participants en la taula rodona celebrada avui han coincidit en assenyalar que la situació actual, fruit de la pandèmia de COVID-19 així com d’altres factors, com la guerra d’Ucraïna, han generat una situació social complexa que ha posat de manifest que ningú no està exempt de patir un trastorn de la salut mental. De fet, tal com estableix el Global Health Service Monitor 2022,  la salut mental s’ha convertit ja en el major problema de salut al que s’enfronta la població de l’Estat i de molts d’altres països. Per tot això, han explicat, desenvolupar una atenció mental resolutiva, equitativa, propera i innovadora ha de ser una de les prioritats dins les polítiques sanitàries que es duguin a terme.

Així mateix, s’ha destacat la importància de la participació activa de les persones afectades, familiars i curadors en el desenvolupament d ela salut mental, així com la ciutadania en conjunt mitjançant processos deliberatius.  La població infantil, per la seva banda, és un dels col·lectius per afectats per aquesta situació i per això s’ha d’incidir de forma prioritària i particular sobre aquesta població mitjançant accions de prevenció, promoció, atenció i rehabilitació dels més joves. Els ponents han fet especial menció a d´altres poblacions vulnerables i per això, han dit, la solitud, la pobresa i d´altres condicions socials i de salut  han de guiar les accions en matèria de salut mental.

Els participants també han destacat que el concepte de salut mental és complex i necessita de solucions elaborades. Davant d’això, han coincidit en la necessitat de crear noves estructures i mecanismes d’abordatge conjunt que facin efectiva la coresponsabilitat entre tots els agents amb veu dins la salut mental i el benestar emocional.  Les polítiques transversals i interinstitucionals han d´agafar protagonisme davant les accions compartimentades. Les governances compartides han de ser cabdals dins dels plans d´acció, segons han conclòs en la trobada celebrada avui a València.