26 gener 2023 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

A debat la participació i la coordinació entre administracions en la tercera xerrada del cicle de salut pública NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

A debat la participació i la coordinació entre administracions en la tercera xerrada del cicle de salut pública

Més de cent professionals s’han apuntat a la jornada de manera presencial i en línia

La Direcció General de Salut Pública i Participació ha celebrat avui horabaixa a Can Campaner la tercera xerrada del cicle «La salut pública del nostre futur». La trobada ha comptat amb 69 persones a la sala i 47 en format en línia, entre professionals de salut, associacions de pacients i entitats.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha inaugurat la sessió i ha remarcat la importància dels espais de trobada on debatre els aspectes transversals de salut pública: «Hem pogut comprovar la importància que té la salut pública no només en el tractament de les malalties infeccioses, sinó també en els serveis de vigilància epidemiològica que s’han articulat per garantir la seguretat de la ciutadania».

Tot seguit, ha començat la primera part de la xerrada dedicada a la participació, en la qual han intervingut Elena Tejera, coordinadora autonòmica d’addiccions de la Direcció General de Salut Pública, i Rafael Cofiño, tècnic de salut pública del Govern del Principat d’Astúries.

En finalitzar ambdues exposicions, ha tingut lloc el col·loqui al qual s’han sumat Ana Belén Velasco, gerent de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a les Balears, i Fan Ji, president de l’Associació Xinesa de les Illes Balears.

La moderadora del debat, Celia Personat Labrador, tècnica de salut pública, ha comentat que la participació en salut pública requereix la intervenció i la contribució d’entitats, professionals i institucions interessats en la salut pública com una manera d’entendre que la salut de la població es troba més enllà de l’àmbit sanitari i que qualsevol política d’un govern ha de recollir aquesta mirada per assegurar la prosperitat de la població.

En la segona part, les ponències i el debat han girat sobre la coordinació entre administracions. El moderador de la taula, Ramon García Janer, cap del Negociat de Zoonosis del Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública i Participació, ha assegurat que la coordinació és un eix fonamental en la gestió de la salut pública.

En aquest sentit, Nacho García, director general de Prestacions i Farmàcia, ha començat explicant els aspectes clau i l’experiència adquirida durant la gestió de la pandèmia entre les diferents entitats i institucions sanitàries i no sanitàries.

Després, Xavier Mesquida, president de Metges del Món, ha explicat la coordinació que es du a terme des d’una entitat no governamental en l’àmbit de la cooperació internacional. Per concloure, Víctor Rodríguez, coach d’organitzacions, ha exposat alguns recursos per millorar la coordinació en salut pública.

La propera xerrada serà el 9 de març i comptarà amb la presència telemàtica de María Neira, directora del Departament de Salut Pública i Ambient de l’Organització Mundial de la Salut, que detallarà els nous reptes en salut pública.

A més, comptarà amb la presència de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, que explicarà el repte de la vigilància en salut pública.

Per acabar, Maria Antònia Font, directora de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum, presentarà les conclusions del cicle de xerrades.