LOGO CAIB
13 desembre 2023 Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia

Sáenz de San Pedro critica la deixadesa de l’anterior Govern amb el centre de formació Blanca Dona d’Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Sáenz de San Pedro critica la deixadesa de l’anterior Govern amb el centre de formació Blanca Dona d’Eivissa

Un informe tècnic sol·licitat al setembre constata que l’edifici acumula greus deficiències que afecten l’estructura, per la qual cosa se n’ha decidit el tancament immediat per garantir la seguretat de les persones

Per Setmana Santa es va desplomar el sostre de les cuines sense ferits per lamentar perquè hi havia vacances i es va clausurar la zona

L’alumnat i l’equip docent han estat reubicats per continuar els programes de formació a altres instal·lacions

El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha visitat aquest matí el centre de formació Blanca Dona del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), per comprovar de primera mà els danys que afecten tota la infraestructura i que han comportat el tancament cautelar de l’edifici aquest dimarts per deficiències greus, amb l’objectiu de garantir la seguretat de les persones.

El conseller ha realitzat una inspecció amb un equip tècnic, en què ha constatat la falta de manteniment històrica de les instal·lacions, per la qual cosa ha criticat la deixadesa de l’anterior Govern respecte a la situació del Blanca Dona.

«Acabem de fer una inspecció amb els tècnics. La veritat és que estic molt sorprès perquè després d’aquesta visita es nota que hi ha hagut una manca de manteniment històrica en aquest centre. Em crida molt l’atenció que un Govern d’esquerres, que ha governat tant de temps aquesta comunitat parlant de la formació i de l’educació pública de qualitat, i que això no es correspongui amb la idea d’una educació pública de qualitat. Tenim un equip docent fantàstic, tenim uns programes de formació fantàstics, i tenim un immoble que cau», ha explicat Sáenz de San Pedro.

La decisió del tancament cautelar del centre es va produir aquest dimarts, una vegada comunicada la valoració tècnica de l’estat de l’edifici, que apunta la necessitat de fer «una intervenció urgent o tancar». L’informe va ser encarregat el set de setembre passat quan es va aprovar el servei de redacció d’un estudi de les patologies i diagnòstic del centre després d’una visita prèvia en què es va constatar la urgència d’emprendre actuacions que afectaven la seguretat.

«Ahir ens vam assabentar pels informes tècnics que l’estructura i els pilars estaven molt malament. Vàrem encarregar aquests informes al mes de setembre, ja vèiem algunes coses que ens cridaven molt l’atenció i ahir ens varen comunicar els tècnics que la cosa era força més complicada que la que vèiem al principi, llavors vàrem prendre la decisió immediata del tancament del centre , reubicar els alumnes i els docents i vetllar per la seva seguretat». Actualment al Blanca Dona hi assistien una cinquantena de persones, entre alumnes i personal docent.

El titular d’Empresa, Ocupació i Energia ha afegit que el més greu que detalla l’informe tècnic és l’estat de l’estructura de l’edifici, una situació que, juntament amb la qualitat dels materials que es van fer servir al seu dia, fa 45 anys, i l’entrada d’aigua que ha debilitat encara més l’estat del centre, ha fet recomanar el tancament immediat.

Sáenz de San Pedro va recordar que ja hagut incidents que han posat en risc la seguretat de les persones en aquest centre, com per exemple la caiguda del sostre de les cuines la Setmana Santa passada, un succés que no va produir ferits a causa de les vacances i que va comportar la clausura de la zona. «Aquí hi ha una cuina fantàstica que va haver de ser tancada perquè l’estructura de guix del sostre va començar a col·lapsar a causa de la filtració de l’aigua, un dels grans problemes d’aquest immoble. A causa de la manca de manteniment i la deixadesa durant tantíssim temps, l’aigua ha anat filtrant per diferents llocs, no només pel forjat i la coberta, sinó també pels laterals, ha dut a la debilitació de la infraestructura i dels propis materials i això porta associats problemes cada cop més grans. És trist que un centre de referència com aquest en l’hostaleria, cocteleria i altres sectors tan importants per a la nostra economia com és el sector turisme hagi d’estar tancat per una manca de manteniment brutal del centre».

Els alumnes del Blanca Dona han estat provisionalment reubicats en aules dels IES Blanca Dona i Isidor Macabich, i un grup rebrà formació en línia, mentre es troba una solució definitiva. El conseller ha agraït la col·laboració de l’equip directiu d’aquests instituts, així com al SOIB, i a la Conselleria d’Educació per facilitar l’ús de les seves instal·lacions i poder, així, continuar amb els programes de formació «en les millors condicions possibles».

En els propers dies, un equip tècnic analitzarà les alternatives per rehabilitar el centre de formació Blanca Dona. «El pas A era tancar per garantir la seguretat de les persones i ara ens hem d’asseure amb els tècnics per analitzar la magnitud de tot això, i veure si el recomanable és una rehabilitació integral o fer un centre nou. L’important ara era prendre la decisió després de conèixer l’abast d’aquest informe», ha indicat el conseller.