27 d’octubre 2021 Presidència

La presidenta Armengol i el conseller Company visiten el poblat de Torre d’en Galmés per donar suport a la Candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la UNESCO NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol i el conseller Company visiten el poblat de Torre d’en Galmés per donar suport a la Candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la UNESCO

El Govern col·labora amb la candidatura, que serà avaluada pel Comitè del Patrimoni Mundial el 2022

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, han visitat aquest dimecres el poblat talaiòtic de Torre d’en Galmés, el jaciment talaiòtic més gran de Menorca, inclòs dins la candidatura que vol convertir la Menorca talaiòtica en Patrimoni Mundial de la UNESCO, per mostrar el suport del Govern al projecte.

Durant la visita, han pogut conèixer les característiques del poblat talaiòtic, on van arribar a viure prop de 900 persones. El poblat disposa de tres talaiots, nombroses cases circulars, un sistema de recollida d’aigües i un recinte de taula. Té una extensió de sis hectàrees i és una de les nou àrees que s’han inclòs en la candidatura per formar part de la Llista del Patrimoni Mundial, una decisió que el Comitè del Patrimoni Mundial haurà de valorar el 2022.

Armengol ha assegurat que el Govern està «plenament implicat en la candidatura» i ha mostrat el seu «suport absolut» a l'equip que treballa en fer que Menorca Talaiòtica, l'única candidatura que presenta Espanya a Patrimoni de la Humanitat, sigui una realitat.

La presidenta també ha mostrat la seva «gratitud immensa a la societat menorquina, que s'ha implicat de manera molt directa» i ha defensat que «Menorca és un exemple dins de les Balears de cura del paisatge i del seu passat» i «la cura del patrimoni és una element fonamental d'una societat civilitzada».

El Govern dona suport a la candidatura i col·labora amb el Consell Insular de Menorca a través d’una subvenció destinada a cobrir despeses de difusió i divulgació o a fer actuacions sobre els jaciments. El passat mes de juny es va aprovar l’aportació d’enguany, de 200.000 €, que, sumada a les tres anteriors, suposa una inversió total d’un milió d’euros.

Menorca té 1.586 jaciments arqueològics, i és el lloc habitat amb més densitat del món en jaciments prehistòrics, que inclouen assentaments, espais funeraris, llocs de culte, grans construccions, com els talaiots, i altres de menys grandària, però exclusives de Menorca, com les taules i les navetes, la qual cosa fa que aquesta cultura insular que va durar més d’un mil·lenni sigui excepcional i singular.

En finalitzar la visita al jaciment, la presidenta i el conseller han conegut de primera mà com funciona la fàbrica cervesera Grahame Pearce de Sant Climent, a Maó, on es produeix cervesa artesana i on es fabrica la cervesa Talaiòtica, un producte creat en col·laboració amb el Museu de Menorca a partir de la investigació d'uns tassons alts trobats a uns jaciments, amb restes orgàniques de cereals com blat i ordi, compatibles amb el que podria haver estat una beguda semblant a la cervesa.