11 desembre 2023 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural du a terme la millora sanitària de l'alzinar de les finques públiques de Menut i Binifaldó NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural du a terme la millora sanitària de l'alzinar de les finques públiques de Menut i Binifaldó

El Servei de Sanitat Forestal està actuant a les zones més afectades pel banyarriquer

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, està duent a terme la millora sanitària de l'alzinar de les finques públiques de Menut i Binifaldó, al paratge natural de la serra de Tramuntana. Aquesta decisió ve marcada pels resultats d'un treball de mostreig, que ha servit per identificar les zones més afectades pel banyarriquer (Cerambyx cerdo). A més, un altre motiu d'actuació és el dany que va causar el temporal Juliette, que va provocar la caiguda de nombrosos arbres.

Cal recordar que els alzinars de Mallorca són uns dels boscos més emblemàtics de les Illes Balears i pel seu alt valor ecològic són declarats com a Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI), per la llei 1/1991. No obstant això, fa molts anys que l'ésser humà ha deixat d'aprofitar-los i l'estat sanitari actual és precari. Això ha provocat un augment dràstic de la població de banyarriquer, que ha causat danys estructurals irreparables, debilitant els arbres i generant les condicions idònies per l'augment del fong xancre carbonós (Biscogniauxia mediterranea), un fong latent que, en condicions d'estrès tèrmic i sequera, mata l'arbre.

A l'hora de planificar les actuacions de millora sanitària de l’alzinar s’ha valorat la morfologia del terreny, les característiques de l'alzinar i el seu estat sanitari actual. La tasca principal ha estat eliminar els peus morts amb estromes de xancre carbonós, ja que són focus d'infecció. Des del Servei de Sanitat Forestal, que depèn de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, es recalca que l'eliminació d'aquests agents patògens és molt important. No hi ha tractament químic autoritzat i, per evitar la seva dispersió, és desaconsellable moure llenyes amb presència de xancre. En aquest cas, l'eliminació s'està fent mitjançant crema, ja que és el mètode més efectiu.

L'actuació s'ha executat per l'empresa pública TRAGSA. Per a més informació, es pot consultar la pàgina web sanitatforestal.caib.es.