6 d’octubre 2023 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural aplicarà tractament aeri contra la processionària del pi al nord-est d'Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural aplicarà tractament aeri contra la processionària del pi al nord-est d'Eivissa

El producte es destinarà a les masses forestals de Sant Joan de Labritja i Santa Eulària, ja que són els municipis més afectats per la presència d'aquest insecte

La Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, a través del Servei de Sanitat Forestal, que depèn de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha duit a terme aquest divendres una sessió informativa per comunicar les properes actuacions de control de la processionària del pi a Eivissa. Entre les mesures previstes, enguany hi ha l'aplicació d'un tractament aeri (mitjançant avió i helicòpter) durant els mesos d'octubre i novembre, que es destinarà a les masses forestals dels municipis de Sant Joan de Labritja i Santa Eulària, ja que són els més afectats per la presència d'aquest insecte.

El producte fitosanitari que s'utilitzarà serà el mateix que s'ha aplicat els darrers anys: el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. Es tracta d'un producte de tipus biològic, un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Només pot estar uns pocs dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta les abelles i es pot emprar en agricultura ecològica.

La decisió d'aplicar tractament aeri a Eivissa respon a l'increment de bosses detectades els darrers hiverns. Encara que es van eliminar totes les que es van trobar, aquest estiu es preveu que augmentin les dades de captures de papallones de processionària a la zona de Santa Eulària del Riu i Sant Joan de Labritja.

En aquest sentit, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha recordat que la processionària del pi va entrar a Eivissa el 1975, fa 48 anys, i encara està controlada. "És un èxit que s'ha aconseguit gràcies a les actuacions de control duites a terme. Enguany i el 2024 s'intensificaran les actuacions, ja que s'ha produït un increment poblacional de l'insecte a l'illa", ha explicat Torres.  A més, ha recalcat que la processionària, a part d’afectar els ecosistemes forestals,  “causa afeccions a persones i animals, especialment als cans, ja que les erugues tenen pèls molt urtificants que provoquen al·lèrgies i obstruccions a les vies respiratòries. Per tant, s’ha d’evitar el contacte i la seva manipulació”.

La gran extensió de les superfícies de pineda potencialment afectades per la processionària del pi a Eivissa (25.088 ha) i l'escassa (encara) intensitat dels danys que està causant en aquestes formacions de bosc autòcton fan necessària l'adopció d'actuacions de lluita contra aquesta potencial plaga en masses contínues de pinars en aquesta illa. Cal recordar que l'any 2021 es va publicar la resolució per la qual es declara un focus incipient de plaga a la zona nord-est d'Eivissa.

El tractament aeri no és l'única solució que es fa servir contra aquest insecte. En aquest sentit, el Servei de Sanitat Forestal va adquirir dos nous canons per al tractament terrestre, dels quals un quedarà ubicat a les Pitiüses. El tractament terrestre s'aplicarà des de meitat d'octubre fins a finals de novembre. Es preveu fer dues passades en dies no consecutius que es decidiran en funció de les condicions meteorològiques. El producte que s'aplicarà és el mateix que per via aèria.

La Conselleria manté, dins del control integral, el control biològic de la processionària amb 82 caixes refugi per a quiròpters a l'illa, a més de les 105 caixes niu d'aus insectívores. Aquest fet és important, ja que són depredadors d'aquest insecte. Per part seva, la UIB està fent estudis de la reproducció i amollada dels parasitoides d'ous de la processionària. El dia 20 de setembre ja va iniciar l’amollada a Formentera.

Aquest estiu s'han adquirit 7.000 trampes G de feromona i amb tapa per evitar l'entrada de fauna no diana (sargantanes), col·locació, seguiment i retirada per tota l'illa. S'han eliminat 16.309 bosses entre gener i març de 2023 (el 2022 se'n van eliminar 7.957). El cost total de les actuacions de control de la processionària ascendirà enguany a prop d'1.054.040,52 euros, però es veurà incrementat en els pròxims anys, ja que el nou tractament aeri previst de 15.000 ha més tindrà un cost d'uns 2.000.000 d'euros per a 2024 i altres 2.000.000 d'euros per a 2025.

El Servei de Sanitat Forestal ha editat el nou tríptic ‘Perill de processionària’. A més hi ha el tríptic, titulat ‘Tractament aeri’, d'anys anteriors. Es pot consultar tota la informació a la pàgina web sanitatforestal.caib.es. Cal destacar que els controls de qualitat aplicats en els tractaments aeris a Formentera han estat objecte d'interès de la publicació especialitzada @RevForesta.