12 febrer 2024 Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat

La consellera Vidal presenta la nova promoció de 12 habitatges públics a Alaior, activada a través del Decret llei del Govern, i la rehabilitació de 16 pisos as Castell NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La consellera Vidal presenta la nova promoció de 12 habitatges públics a Alaior, activada a través del Decret llei del Govern, i la rehabilitació de 16 pisos as Castell

També ha signat el conveni per mantenir la cessió de dos habitatges de protecció a l’Ajuntament des Castell per a atendre situacions d’emergència social al municipi

La consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marta Vidal, ha presentat a Menorca dos nous projectes d’habitatge públic a l’illa: la construcció de 12 habitatges de protecció pública en règim de lloguer a Alaior, per a la qual s’ha signat un conveni amb l’Ajuntament per activar aquesta promoció que s’acull al Decret llei de mesures urgents aprovat pel Govern el mes d’octubre passat; i la rehabilitació de 16 habitatges de protecció pública as Castell, una inversió d’1,2 milions d’euros amb fons europeus Next Generation. A més, també s’ha signat la renovació de la cessió de dos habitatges de protecció a l’Ajuntament des Castell per a atendre situacions d’emergència social al municipi.

La consellera Vidal ha visitat aquest dilluns els ajuntaments des Castell i Alaior per reunir-se amb els batles, Lluís Camps i José Luis Benejam, respectivament, per presentar aquests nous projectes d’habitatge públic a ambdós municipis. «Es tracta de projectes importants per facilitar nous habitatges i en millors condicions, i amb els quals el Govern i l’IBAVI donam resposta a les necessitats dels municipis que aquests darrers anys havien plantejat els ajuntaments», ha destacat la consellera.

Nova promoció de 12 habitatges protegits a Alaior

En el cas d’Alaior, la consellera Marta Vidal i el batle José Luis Benejam han signat el conveni de col·laboració entre l’IBAVI i l’Ajuntament d’Alaior per a la construcció d’una nova promoció de 12 habitatges de protecció pública en règim de lloguer, amb aparcaments subterranis i un local en planta baixa, en el terreny propietat de l’IBAVI situat a l’avinguda de la Indústria, número 104, d’Alaior.

Tal com han destacat la consellera i el batle, el Govern i l’Ajuntament han arribat a aquest acord per desbloquejar l’ús d’una parcel·la que estava previst destinar a fer habitatges des del 2010 i a la qual fins ara no s’havia arribat a construir res, per diverses qüestions, i que ara podrà destinar-se a la nova promoció en acollir-se al Decret llei 6/2023 aprovat pel Govern, el qual es troba en tramitació parlamentària com a projecte de llei i que inclou mesures per incrementar l’oferta d’habitatge a preus assequibles.

Entre d’altres actuacions, el Decret llei d’emergència en matèria d’habitatge impulsat pel Govern l’any passat incorpora la possibilitat de construir nou habitatge públic a terrenys que estaven destinats a equipaments públics i concedeix un termin de dos anys per demanar la llicència d’obres i perquè s’executi en un màxim de tres anys des de l’inici de les obres.

D’acord amb aquesta disposició, l’IBAVI i l’Ajuntament d’Alaior han acordat posar en marxa la construcció de l’edifici de 12 nous habitatges públics a l’avinguda de la Indústria. L’acord preveu que l’aprovació del projecte bàsic s’ha de fer en un termini de 10 mesos des de la signatura d’aquest conveni. S’estima que les obres podrien iniciar-se a principis de 2025.

El batle d'Alaior, José Luis Benejam, ha manifestat la seva satisfacció. «Dúiem molts d'anys sense una promoció de l'IBAVI. Per això, valoram molt positivament aquest acord que permet la construcció de nou habitatge, davant la necessitat d'ampliar el parc d'habitatge tant social com de lliure mercat a Alaior», ha declarat.

Rehabilitació de 16 habitatges as Castell i cessió de dos pisos d’emergència

D’altra banda, la consellera Vidal s’ha reunit aquest dilluns amb el batle des Castell, Lluís Camps, per tractar el projecte de rehabilitació i millora d’una promoció de 16 habitatges de protecció pública de l’IBAVI, situada al centre del municipi, a la plaça de l’Esplanada, en l’edifici construït l’any 2005 en el qual també estan ubicats el Centre de Dia i el Club de Jubilats del municipi.

Així mateix, la consellera i el batle des Castell han signat el conveni de col·laboració per renovar la cessió de dos habitatges de protecció pública de l’IBAVI a l’Ajuntament, situats al carrer Castell de Sant Felip, per tal de cobrir les necessitats d'allotjament del municipi, especialment a aquelles situacions puntuals d'emergència social i que requereixen disposar d’un habitatge de forma immediata.

Pel que fa la rehabilitació de 16 habitatges, el Govern inverteix 1,2 milions en aquest projecte amb finançament dels fons europeus Next Generation, a través del Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. La previsió és poder iniciar les obres el proper mes de maig i el termini previst d’execució de l’obra és de sis mesos.

La intervenció suposa una millora molt important de l'edifici, ja que se substituiran les fusteries exteriors i les interiors, s’instal·larà un sistema de producció d'energia fotovoltaica i s’instal·laran també aerotèrmies per a la producció d'aigua calenta. Així mateix, s’impermeabilitzaran algunes zones per evitar problemes d’humitats i filtracions existents i també es pintaran les façanes interiors i exteriors i les portes d’entrada a la promoció.

Tenint en compte que es tracta d’un edifici construït fa gairebé 20 anys, la reforma suposarà una millora molt important per als veïns de la promoció i que millorarà també la imatge exterior, ja que es troba en un punt molt important del municipi.

El batle des Castell, Lluís Camps, ha volgut compartir la seva alegria, amb el veïns principalment, per la intervenció a la promoció de 16 habitatges públics de l'IBAVI, construïda l'any 2005, a l'antic quarter i ha afegit: «Gràcies a l'esforç i compromís de l'IBAVI, a través de la consellera Marta Vidal del Govern de Marga Prohens, tindran aquesta inversió de 1,2 milions per a una millora tan important. Una inversió a gran escala que beneficiarà la gent i un entorn estratègic com és la plaça de l'Esplanada, un punt neuràlgic del municipi des Castell».