27 novembre 2023 Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

El vicepresident reivindica l’agenda balear davant el Govern central en matèria econòmica, de transformació digital i d’innovació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El vicepresident reivindica l’agenda balear davant el Govern central en matèria econòmica, de transformació digital i d’innovació

Antoni Costa reclama, entre altres qüestions, la reforma del sistema de finançament autonòmic, la simplificació de la gestió dels fons europeus o un impuls més gran a la creació de nous centres d’investigació

El vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa, ha enviat aquest dilluns una carta als quatre ministres de les seves competències del Govern central (les vicepresidentes Nadia Calviño i María Jesús Montero, i els ministres Diana Morant i José Luis Escrivá), en les quals ha reivindicat el desplegament de l’agenda balear al llarg de la legislatura.

Un dels punts més importants és l’exigència de reformar el sistema de finançament autonòmic, caducat des del 2014, a més de conèixer de primera mà els criteris i l’estructura que es plantegen des del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública per desenvolupar el nou sistema.

Amb relació a l’acord entre el PSOE i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per condonar el 20 % del deute adquirit a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA), Costa reclama saber els criteris per a aquesta mesura amb relació a les Illes Balears. De la mateixa manera, ha traslladat a la vicepresidenta Montero la preocupació del Govern perquè s’hagi deixat de pressupostar el conveni de carreteres i pel fet que el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública afirmàs a principi del 2023 que les inversions en infraestructures de transport s’han de finançar amb el factor d’insularitat. «Aquesta font de finançament ha de ser un complement als convenis de carreteres i ferroviari que necessiten les nostres illes», ha assenyalat.

En aquest sentit, una de les peticions és que els dos convenis s’incloguin en els pròxims pressuposts generals de l’Estat.

En matèria fiscal, també es demana la predisposició a aprovar el reglament que desplegui el règim fiscal i l’augment de la indemnització per residència als funcionaris de l’Estat que treballen a les Illes Balears. Costa també ha ofert col·laboració a Montero i Calviño per reclamar conjuntament a la Unió Europea la flexibilització del reglament de minimis, que limita les ajudes al sector empresarial de les Illes Balears, i sol·licitar també un reglament específic per a les illes que no són ultraperifèriques, com és el cas de les Illes Balears.

Fons europeus

Una qüestió compartida a les quatre cartes és simplificar la gestió dels fons europeus i una ampliació dels terminis prevists per executar-los, davant la rigidesa que comporta poder accedir-hi.

En el cas de la carta a Morant, competent en ciència i innovació, a més d’universitats, Costa expressa la necessitat d’establir mecanismes per facilitar la retenció i la captació de talent investigador d’excel·lència, o un impuls més gran coordinat amb els governs autonòmics per crear nous centres d’investigació i ampliar-ne els existents.

I, finalment, en matèria de transformació digital, el vicepresident considera necessari posar damunt la taula nous mecanismes de coordinació interregional amb l’Estat en àmbits comuns, com la ciberseguretat, la intel·ligència artificial i la simplificació administrativa digital.