26 d’abril 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

El Servei de Salut redueix el temps d’espera per a les intervencions de reassignació de sexe NNota Informativa

El Servei de Salut redueix el temps d’espera per a les intervencions de reassignació de sexe

Ha posat en marxa diverses iniciatives per operar les persones que estan en la llista d’espera i prepara un acord marc per agilitar les intervencions
Fins ara, les persones transsexuals només podien accedir a aquest tipus d’operacions mitjançant el centre de referència de Màlaga, però amb temps d’espera de fins a vuit anys

Les persones que estan pendents d’una operació de reassignació de sexe a les Illes Balears esperaran menys temps gràcies a un procediment negociat subscrit pel Servei de Salut amb Barnaclínic (entitat de l’Hospital Clínic, de Barcelona) que permetrà operar tres persones en les properes setmanes. A més, ha posat en marxa un procediment obert per operar les altres persones que estan en la llista d’espera i prepara un acord marc que inclourà la reassignació de sexe (vaginoplàsties i faloplàsties). D’aquesta manera es podran derivar aquestes intervencions sense generar unes esperes tan llargues, que creen situacions d’incertesa i angoixa a les persones transsexuals.
 
Fins ara, aquestes persones només podien accedir a aquestes operacions mitjançant el CSUR (centre, servei, unitat de referència) de Màlaga, on s’atenen la majoria de peticions de les comunitats autònomes, però el temps d’espera és de fins a vuit anys. Aquest procediment ha estat comunicat a les associacions Ben Amics, Chrysallis i Abat (Associació Balear d’Adults/es Transsexuals).
 
Amb aquestes accions es fa un pas més en l’aposta ferma d’aquest Govern per garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI). En aquest sentit, el març de 2017 ja es va donar la possibilitat a les persones transsexuals de canviar el nom que figura en la targeta sanitària, a fi que la identificació sanitària estigués d’acord amb la identitat de gènere. El Servei de Salut va crear un circuit per reconèixer a les persones transsexuals el dret d’emprar el nom sentit en els documents identificatius i en els registres. Aquesta iniciativa va afectar la targeta sanitària (o el document d’assistència sanitària equivalent) i els registres clínics. Actualment, ja hi ha 89 persones que han decidit efectuar aquest canvi.
 
A més, es va crear la Unitat d’Identitat de Gènere (UDIG) a l’Hospital Universitari Son Espases amb l’objectiu d’orientar, assessorar i informar les persones transsexuals que sol·licitin aquest servei.
 
D’altra banda, el Govern i la Conselleria de Salut estan en ple procés de creació del protocol sanitari per a les persones transsexuals, en el qual treballen diferents disciplines mèdiques (endocrinologia, pediatria, urologia, ginecologia i psicologia) per homogeneïtzar els procediments sanitaris destinats a les persones transsexuals que els assegurin una situació d’equitat i de qualitat.
 

Documents adjunts: