22 febrer 2024 Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua

Abaqua advoca per la col·laboració i la innovació per a una gestió sostenible de l'aigua a Alcúdia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Abaqua advoca per la col·laboració i la innovació per a una gestió sostenible de l'aigua a Alcúdia

L'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental celebra en el municipi mallorquí una jornada de gestió sostenible dins del marc del projecte europeu LIFE WAT'SAVEREUSE

La sala polivalent de Can Ramis, a Alcúdia, ha acollit aquest matí la jornada de gestió sostenible de l'aigua dins del marc del projecte europeu LIFE WAT'SAVEREUSE, amb l'objectiu de sensibilitzar al sector turístic i promoure bones pràctiques d'estalvi i de reutilització de l'aigua. Aquest esdeveniment, impulsat per l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) i organitzat per l'Aliança per l'Aigua, ha detallat el marc actual de les polítiques d'aigua i la normativa que afecta tant el municipi com al sector turístic.

La jornada, que ha comptat amb el suport de l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), el Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears (CliqIB) i el suport de l'Ajuntament d'Alcúdia, ha abordat la problemàtica mediambiental de l'escassetat d'aigua i la sequera, un desafiament especialment preocupant a les regions costaneres del Mediterrani. Amb una població resident de 15 milions de persones, que es veu àmpliament superada pels més de 68 milions de turistes anuals, la gestió sostenible de l'aigua es presenta com una necessitat imperant.

L'obertura de l'esdeveniment ha comptat amb la benvinguda de Fina Linares, batlessa d'Alcúdia; Pere Joan Planas, director de l'AETIB, i Kristin Baumann, project manager de CliqIB, els qui han destacat la importància de la col·laboració intersectorial per a abordar la sostenibilitat de l'aigua.

Seguit a la introducció, s'han desenvolupat dos ponències centrades en el marc de la gestió de l'aigua a l'illa de Mallorca i Alcúdia. Gabriel Serra, tècnic d'ABAQUA, ha presentat les infraestructures hídriques de Mallorca, i Cels García, catedràtic de geografia física de la Universitat de les Illes Balears, ha abordat la relació entre l'aigua i el turisme a l'illa.

Després d'una breu pausa, la jornada ha prosseguit amb exemples de bones pràctiques en les zones turístiques, presentades per Mar Vera, d'Alcudiamar; Érica García, de Garden Hotels; Viola Ammesdörfer, doctoranda de la UIB; i Pablo Riera-Marsá, CEO del Sea Club Resort. Aquestes presentacions han il·lustrat estratègies de sostenibilitat implementades en el sector turístic.

La culminació de la jornada ha estat una taula rodona que ha congregat a tots els ponents per a discutir sobre els reptes i lliçons apreses en la cerca d'un ús sostenible de l'aigua en el sector turístic, proporcionant una plataforma d'intercanvi de perspectives i solucions. La clausura ha estat a càrrec de Pablo Riera-Marsá, qui ha reafirmat el compromís del sector hoteler amb la sostenibilitat hídrica.

La jornada no sols ha servit per a compartir coneixements i experiències, sinó també per a reafirmar el compromís col·lectiu amb l'adopció de pràctiques que contribueixin a la gestió sostenible de l'aigua, un recurs cada vegada més valuós en la nostra societat.