26 gener 2017 | <9ªL>Conselleria de Transparència, Cultura i Esports

Els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia celebren els 25 anys aquest cap de setmana NNota Informativa

Els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia celebren els 25 anys aquest cap de setmana

La consellera Ruth Mateu i el director general de Cultura, Jaume Gomila, assisteixen als actes programats
Aquest cap de setmana se celebra al barri barceloní de Gràcia la Festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, una festa creada i impulsada per Antoni Torrens, president de l'Associació Cultural Albopàs, entitat sense ànim de lucre, que enguany fa 25 anys que organitza la festa, conjuntament amb la Fundació Festa Major de Gràcia, la Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia i el Centre Artesà Tradicionàrius, i amb la col·laboració de grups illencs com els Dimonis d'Albopàs, xeremiers i l'Escola de sa Ximbomba i el Cargol Graciós, entre d'altres.

La festa nasqué, enguany fa 25, anys de la proposta l'any 1992 de fer un fogueró a la plaça del Diamant com els que s'encenien des de fa segles a Mallorca per Sant Antoni perquè els seus fills, aleshores estudiants universitaris residents a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina; fins que s'incrementà la participació tant de públic com en organització i evolucionà fins a ser institucionalitzada en el Protocol Festiu de la Vila de Gràcia (2011), dels programes de festes populars de l’Ajuntament de Barcelona

En total s’han programat una vintena d’activitats, d’entre les quals l'acte principal de la festa és l’encesa dels foguerons, que té lloc aquest dissabte vespre a la plaça de la Virreina, a partir de les 21:30h.

Abans, aquest divendres a les 19h, es fa la inauguració de l'exposició Falles i Fogueres de Josep Fornés. Tot seguit, a les 19:30h, els creadors de la festa, Antoni Torrens i Josep Fornés diran la conferència "És dissabte de gràcia, l'origen de la revetlla mallorquina a Barcelona". Totes dues activitats són al Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia.

La consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i el director general de Cultura, Jaume Gomila, hi assisteixen, acompanyant les autoritats del barri de Gràcia, encapçalades pel regidor de Presidència i Territori del Districte de Gràcia, Eloi Badia. Entre les activitats on també seran presents hi ha el concert del grup Es Bastió de s'Illa, de Menorca, i ball de bot amb el grup Al-Mayurqa, al Centre Artesà Tradicionàrius.

El dissabte, la consellera i el director general assistiran a les trobades de Folk als Mercats, amb els xeremiers al Mercat de l'Abaceria i la Llibertat, i amb Glosadors de Mallorca i Cor de Carxofa, al Mercat de l'Estrella i Lesseps, a partir de les 12h.

A les 19h, participaran a la Trobada de Xeremiers en el Centre Cultural Popular de la Violeta de Gràcia. A partir de les 19:30h, a la plaça de la Vila, plantada de les Colles de Cultura popular, sonada dels Xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada. A les 20:30h, lluïment de les colles participants; i a les 20:30h, inici de la cercavila fins a la plaça de la Virreina.

A partir de les 21:30h, a la mateixa plaça, és l'encesa de foguerons i inici de la revetlla amb dimonis, sant Antoni, ximbombes i els cantadors de sa Pobla; i a les 23h, balls i cants mallorquins amb l'actuació musical i ballada a càrrec dels grups Marjal en Festa, de sa Pobla; Glosadors de Mallorca i Al-Mayurqa. Simultàniament, a la plaça del Diamant, la revetlla, glosada i cançons serà a càrrec de Festa de sa Ximbomba de sa Pobla, Glosadors de Mallorca i Cor de carxofa de Catalunya i Xeremiers.

A més, cal destacar altres activitats, com l'estrena, dissabte a les 20h en el Palau de la Música Catalana, de la cantata Ramon Llull, dirigida per Salvador Brotons, a càrrec de l'Orfeó Català i l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

L'exposició de Cartells de sa Pobla a Gràcia es pot visitar fins a final de mes a la Fundació Festa major de Gràcia, a l'Espai Musons; i l'extens programa d'actes també compta amb la representació (22 i 29 gener i 5 i 12 de febrer, a El Maldà Teatre) d'Al cel nos vegem tots plegats, un cicle basat en la visió que diferents directors -Antònia Jaume, salvador Miralles, catalina Florit i Alvar Triay- aporten sobre les rondalles mallorquines; un espectacle coordinat per Catalina Florit.

Cal recordar que l'any passat s’establí un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears i l’Associació Cultural Albopàs per al suport, la promoció i la difusió de la Festa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia.

Amb aquest conveni, que té vigència de 2016 a 2019, la Direcció General de Cultura del Govern vol ajudar a donar difusió de la cultura popular i tradicional de les Illes Balears mitjançant els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia per assegurar així la pervivència d'aquesta festa i donar suport a l'Associació Cultural Albopàs en la seva tasca d'organització de la festa. El conveni inclou protegir, salvaguardar, promocionar i difondre la festa, per tal de revalorar-ne els seus elements, funcions i significants i el seu valor patrimonial, perquè la comunitat s'identifiqui amb la festa i, per tant, se'n garanteixi la seva continuïtat.