15 desembre 2022 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Balears participarà en tres projectes emblemàtics de transformació digital dins el programa interregional RETECH per a l’impuls de sectors econòmics clau NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears participarà en tres projectes emblemàtics de transformació digital dins el programa interregional RETECH per a l’impuls de sectors econòmics clau

Una de les iniciatives seleccionades, compartida amb la Comunitat Valenciana, suposa la creació d’un ecosistema d'empreses especialitzades en l’aplicació de la intel·ligència artificial als àmbits de la indústria, la logística i el vehicle autònom i connectat

Les Illes Balears han estat seleccionades per participar en tres projectes que es desenvoluparan en en el marc del programa «RETECH: Xarxes territorials d'especialització tecnològica» coordinat pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital amb l’objectiu de mobilitzar la inversió privada i reforçar la cogovernança en l’àmbit tecnològic.

Dels onze projectes que han estat seleccionats en una primera fase de RETECH, les Illes Balears participaran en dos relacionats amb la intel·ligència artificial i un en l’àmbit de la ciberseguretat, gràcies a l’avançat grau de maduració de les iniciatives i a l’impacte i implantació previst en les comunitats autònomes proposants.

La iniciativa Xarxa Territorial de Hubs d'Intel·ligència Artificial, orientada al foment de la tecnologia d'intel·ligència artificial per part d'empreses i institucions, serà coordinada per Catalunya i comptarà amb participació d’agents públics i privats de la Comunitat Valenciana i de les Illes Balears.

La finalitat és impulsar un ecosistema d'empreses especialitzades en l'àmbit de la indústria, la logística i el vehicle autònom i connectat, amb iniciatives pioneres com la creació del primer espai de dades per a vehicle autònom i connectat. El projecte s’emmarca en la xarxa HUB Km1070 de col·laboració per a la innovació, a la qual les Illes Balears es van adherir el passat mes de maig a través de la Fundació Bit i la Fundació Universitat Empresa de la UIB (FUEIB).

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company, ha pogut comentar aquest èxit conjunt amb la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Antonia Bueno, en el marc de la II Cimera Illes Balears –Comunitat Valenciana que es celebra els dies 14 i 15 de desembre a València.

Tant el conseller balear Miquel Company, com el director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, Joan Carrió, han participat en la ponència dedicada als Fons Europeus com a eina per modernitzar els sectors productius dels territoris, en la qual també han pres part el cap de Relacions Institucionals de TIRME, Joan Mateu, el director general de Coordinació de la Acció de Govern de la Generalitat Valenciana, Juan Ángel Poyatos, el soci director i fundador d’S2, José Rosell, i la CEO de Perseo Biotechnology, Caterina Coll.

Una altra proposta RETECH seleccionada serà l’Spain Living Lab (Missió IA), segons es va conèixer ahir a la Conferència Sectorial per a la Transformació Digital celebrada a les illes Canàries i presidida per la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en la qual ha participat el director general de Modernització i Administració Digital, Ramon Roca. Es tracta d’un projecte tractor per a la innovació en intel·ligència artificial aplicada al sector turístic i al comportament humà, coordinat per Canàries i participat, a més de per les Illes Balears, per Andalusia, Aragó, Navarra, Astúries i Castella-la Manxa.

El tercer projecte amb participació balear serà CIBERREG, una iniciativa coordinada per Navarra i dedicada a l’impuls a la ciberseguretat des dels territoris autonòmics. També hi formen part d’aquest projecte Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia i Canàries.

El llançament de la segona fase del programa RETECH es produirà en les pròximes setmanes amb el següent grup de projectes seleccionats per a construir una xarxa territorial de projectes d'especialització tecnològica i de cooperació interregional amb la finalitat d’aconseguir un gran impacte econòmic i social mitjançant la implicació de pimes, empreses i grans corporacions del sector tecnològic, empreses emergents (startups), tercer sector, entitats locals i altres agents institucionals.

El Govern central preveu una inversió inicial d'aproximadament 500 milions d'euros per al programa RETECH en el període 2022-2023 per finançar iniciatives orientades a prioritats com la perspectiva transregional, el foment de la innovació, la cooperació entre les institucions i el sector privat, la sostenibilitat en el mitjà i llarg termini, o la creació d'ocupació de qualitat i la generació de talent digital.

El Programa RETECH va ser presentat el passat 14 de juliol i atén dos dels principals objectius de l'Agenda Espanya Digital 2026, el full de ruta que guia la transició tecnològica del país: liderar el canvi disruptiu de manera inclusiva i sostenible, i centrar els esforços de digitalització en sectors econòmics clau.