21 setembre 2020 Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca

CONSELL DE GOVERN: EL GOVERN SE SUMA AL DIA EUROPEU DE LES LLENGÜES AMB UNA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL CConsell de Govern

CONSELL DE GOVERN: EL GOVERN SE SUMA AL DIA EUROPEU DE LES LLENGÜES AMB UNA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

\ Es renoven el compromís amb la llengua catalana i la seva preservació, i el respecte per la diversitat cultural i lingüística

\ Durant tota la setmana es duran a terme activitats amb motiu d’aquesta celebració

 

Avui el Consell de Govern ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, que se celebrarà dissabte que ve, dia 26 de setembre, tot i que els actes de celebració es duran a terme durant tota la setmana. En la declaració institucional es fa valer la diversitat lingüística i cultural d’Europa i s’insta a promoure aquesta riquesa, a impulsar-la i a protegir-la.

En aquest sentit, es destaca que les Illes Balears són un territori on visitants i veïns fan una aportació important per configurar aquesta riquesa lingüística. En aquest sentit, s’anima a fer un esforç en l’aprenentatge de llengües, per tal d’anar més enllà de les fronteres culturals i lingüístiques. Les llengües, diu la declaració, «són les ànimes de les diferents cultures i, alhora, els seus principals vehicles transmissors».

A través d’aquesta iniciativa, el Govern renova el seu compromís amb la conservació, el manteniment i l’impuls del patrimoni lingüístic propi: la llengua catalana. Aquesta és «la contribució de les Illes Balears, juntament amb la resta de territoris on es parla, a la diversitat lingüística i cultural europea». La declaració afirma que les llengües «defineixen realitats personals, a la vegada que formen part d’una herència compartida que ha de ser respectada i preservada». Així mateix, es recorda que els drets lingüístics formen part dels drets humans.

Actes durant tota la setmana

El Dia Europeu de les Llengües se celebra des del 2001 i té com a objectius reivindicar la riquesa i la diversitat lingüístiques i fomentar l’aprenentatge de llengües arreu del continent. Les institucions de les Illes Balears s’afegeixen a aquesta celebració per fer valer la llengua catalana com a aportació al patrimoni lingüístic europeu, i també per recordar que el multilingüisme present a societats com la nostra és una riquesa per al conjunt de la població.

La celebració s’ha impulsat des de la Direcció General de Relacions Exteriors i la Direcció General de Política Lingüística. S’hi han sumat els consells insulars, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), l’Ajuntament de Palma i la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD). Durant tota la setmana es desenvoluparà l’agenda d’activitats organitzades per les diferents institucions.

L’acte central serà la conferència del doctor i professor de Dret de la UIB Antoni Llabrés, que tindrà lloc al Parlament de les Illes Balears sota el títol «Règim jurídic del plurilingüisme i drets lingüístics». Es podrà seguir en directe per Internet a l’adreça diaeuropeullengues.caib.cat, en què també es pot trobar tota la informació sobre la programació.

A més, divendres a migdia es farà un seminari en línia titulat «Illes i llengües: sostenir la diversitat lingüística a les illes d’Europa», en el qual participaran Agustina Vilaret, secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern, la responsable de política lingüística del govern de Còrsega i un expert de les illes Ǻland.

Entre altres iniciatives que es duran a terme en commemoració del Dia Europeu de les Llengües, es preveu penjar banderoles a edificis de les institucions adherides, una conferència de Bel Zaballa titulada «El futur del català depèn de tu» o teatre i contacontes a diverses biblioteques de les Illes Balears.