17 novembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

L’IBE arriba a Navarra com a model a seguir en l’abaratiment de la factura de la llum NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’IBE arriba a Navarra com a model a seguir en l’abaratiment de la factura de la llum

El director gerent de l’Institut Balear de l’Energia ha explicat dins el I Congrés de Comunitats Energètiques l’experiència de la gestió de l’energia pública amb caire social

El director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, ha participat aquest dimecres en el I Congrés de Comunitats Energètiques organitzat pel Govern de Navarra i ha explicat l’experiència de l’empresa pública d’energia del Govern de les Illes Balears en l’impuls i la gestió dels autoconsums compartits, una eina que permetrà produir energia neta i que es vendrà a veïnats i veïnades afavorint, a més, una abaixada de la factura de la llum.

En aquest sentit, Rosa ha participat junt amb Ángel Sáez Ramírez, de l’Agència Andalusa de l’Energia; Natalia Díaz de Arcaya Sáez de Vicuña, de l’Ens Basc de l’Energia; la Diputació de Girona, i Javier Zardoya Illana, de l’Agència Energètica de Pamplona, a la taula de debat «Experiències a nivell regional i local».

El director gerent ha presentat l’Institut Balear de l’Energia com a braç executor de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica per assolir una transició energètica. Rosa ha explicat en aquest sentit que l’IBE «és una eina clau per augmentar les energies renovables, tota vegada que es fomenta la democratització de l’energia en reduir la factura de la llum a les persones més vulnerables i corregir les desigualtats energètiques al territori».

Així, Rosa ha explicat les principals actuacions de l’IBE, com els autoconsums compartits o els projectes de comunitats energètiques que s’estan promovent. «La idea és senzilla, però potent», ha dit Rosa. «Els autoconsums compartits consisteixen en una modalitat que permet subministrar energia, provinent de plaques solars situades en un espai públic, en un radi de 500 metres al voltant de la instal·lació i sense necessitat de pagar cap peatge», ha afegit.

Rosa, a més, ha destacat que els autoconsums compartits són el tipus de projecte que el Govern de les Illes Balears vol impulsar com a model energètic. «Permeten l’aterratge de l’energia renovable a barris i pobles, i així reverteixen directament en reduccions de la factura de les persones que hi viuen al seu entorn». Aquest mateix impuls també es pretén dur a terme en comunitats energètiques, com és el cas del polígon de Sant Lluís, on, com assenyala el director de l’ens, «es pretén transformar no només la generació energètica, sinó també la manera d’entendre l’energia en afavorir la seva democratització amb uns beneficis socials clars».

D’altra banda, Rosa ha explicat que una altra de les prioritats de l’IBE amb aquests projectes és la instal·lació de renovables sense consum de territori. «És una aposta perquè particulars i empreses puguin accedir a energia neta —perquè prové de plaques solars—, barata —perquè els usuaris pagaran l’electricitat generada a preu de cost, molt inferior al cost de mercat— i de kilòmetre zero, perquè es produeix en un radi de 500 metres del seu domicili. L’objectiu no és un altre que el d’abaratir la factura de la llum i lluitar contra la pobresa energètica», ha dit.

Així mateix, Rosa ha remarcat que, per assolir aquests objectius, les Illes Balears disposaran dels sis primers autoconsums compartits abans que acabi aquest any, un fet que permetrà que al voltant de 300 famílies i petites empreses es puguin beneficiar d’energia a preu de cost generada per l’empresa pública.