26 maig 2016 | <9ªL> Conselleria de Salut

Els professionals d’Atenció Primària han convocat més de 6.000 persones a participar en els grups de deshabituació tabàquica des de 2005 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Setmana sense Fum

Els professionals d’Atenció Primària han convocat més de 6.000 persones a participar en els grups de deshabituació tabàquica des de 2005

Una tercera part dels convocats a participar en grups per deixar de fumar va acabar els tallers abandonant el tabac
La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat les taules informatives instal·lades en el centre de salut Son Rutllan amb motiu dels actes que es duen a terme en la Setmana sense Fum. L’objectiu és desenvolupar accions de conscienciació als fumadors sobre les conseqüències que té el consum de tabac per a la seva salut. Les accions culminaran el proper 31 de maig, Dia Mundial contra el Tabaquisme.
 
En la visita, la consellera ha estat acompanyada per la subdirectora assistencial del Servei de Salut, Rosa Duro, i pel gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey.
 
Durant tota la setmana, els centres de salut d’Atenció Primària de totes les illes han instal·lat taules informatives a l’entrada dels centres de salut per fer cooximetries (que mesuren el nivell de monòxid de carbono a l’aire respirat) i informen de tots els recursos que s’ofereixen des dels centres de salut sobre els tractaments i el circuit que s’ha de seguir en cas que decideixin deixar de fumar. Des d’aquests estands es facilita també material gràfic amb informació diversa sobre la prevenció i el control del tabaquisme.
 
La consellera de Salut ha agraït la labor que realitzen els professionals d’Atenció Primària des dels centres de salut i ha destacat la importància que té aquest nivell assistencial en la lluita contra el tabaquisme. Gómez ha recordat que el consum de tabac és la primera causa evitable de malaltia, invalidesa i mort, i que l’abordatge constitueix un repte sanitari important i de salut pública.
 
Patricia Gómez ha explicat que, a més de la destacada labor de prevenció que du a terme la Direcció General de Salut Pública i Participació, “la intervenció que es desenvolupa des de les consultes d’Atenció Primària és fonamental atesa la relació de proximitat i confiança que manté la persona fumadora amb el seu metge o infermera”. Aquest és un factor essencial i els tractaments que s’apliquen, juntament amb els programes d’ajuda que es desenvolupen des dels centres de salut, tenen una efectivitat alta.
 
Els centres de salut fan cada any tallers de deshabituació del tabaquisme per ajudar la població a abandonar el tabac. La majoria dels professionals sanitaris dels centres de salut ofereixen sistemàticament el consell de deixar de fumar a totes les persones fumadores que acudeixen a les seves consultes. Bona part també fa una breu intervenció a totes les persones que volen deixar de fumar però que, per diversos motius, no poden o no consideren necessari adherir-se a un programa avançat o intensiu.
 
Entre 2005 i 2015, els professionals d’Atenció Primària de les Illes Balears han convocat més de 6.000 persones a participar en els grups de deshabituació tabàquica. Un terç d’aquestes persones va acabar els tallers havent abandonat l’hàbit.
 
Els professionals d'Atenció Primària tenen 158.366 persones fumadores registrades (a data 31 de desembre de 2015). El 49,08% d'ells (77.723 pacients) han rebut consell per part del seu metge o infermera almenys una vegada en els últims dos anys. Més  d'un 6% van passar d'aquesta fase inicial i van sol·licitar intervencions individuals.
 
Entre els anys 2008 i 2011 es convocava una mitjana de 900 persones anuals a participar en aquests programes; la reducció de l’horari els horabaixes en els centres de salut entre 2012 i 2015 va provocar un descens important en el nombre de persones convocades, amb una mitjana de 200 persones per any. Aquest any, amb el nou horari d’horabaixa dels centres de salut, s’espera recuperar els nivells de participació de fa 5 anys.