6 d’octubre 2021 <10aL>Presidenta

La presidenta Armengol i el conseller Company expliquen a Menorca l’impacte que tindrà el Pla d’Inversions Estratègiques en la reactivació de l’illa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol i el conseller Company expliquen a Menorca l’impacte que tindrà el Pla d’Inversions Estratègiques en la reactivació de l’illa

Menorlac, Menorca Smart Green Island i la reconversió de l’Hospital Verge del Toro són alguns dels projectes inclosos en el Pla

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, han assistit aquest dimecres a una reunió amb representants del teixit productiu de Menorca per explicar quin serà l’impacte que el Pla d’Inversions Estratègiques tindrà a l’illa.

Durant la reunió, la presidenta ha «agraït a tota la societat menorquina l'esforç immens fet durant la pandèmia» i ha recordat que «hem estat capaços de traçar un full de ruta entre tots nosaltres per superar aquesta situació terrible i per accedir a la reactivació econòmica, ja que sense la capacitat de diàleg la sortida de la crisi no hauria estat igual». En aquest sentit, Armengol ha afirmat que el treball en equip ha permès el paquet d'ajudes directes més importants de la història, 855 milions d'euros per a empreses i autònoms, dels quals «56,8 han arribat a empreses de l'illa de Menorca. Entre tots hem aconseguit que aquesta convocatòria fos ràpida i àgil i som els primers d'Espanya que hem arribat a pagar-les».

Paral·lelament a les ajudes, ha explicat la presidenta, des del Govern s'ha treballat en una estratègia per definir una sortida a la crisi de manera participada. Fruit d'aquesta feina, s'ha aprovat el Pla Estratègic d'Inversions, que inclou «la màxima quantitat de recursos en inversió directa de les Illes Balears i que ens han de servir per canviar la nostra realitat a millor». Armengol ha definit l'estratègia com «un pla viu» i ha animat als participants a la reunió a presentar projectes per avançar en la transformació de les Illes.

ELS PROJECTES A MENORCA

Molts dels projectes inclosos dins el Pla d’Inversions Estratègiques són de caràcter transversal, com les ajudes a la mobilitat sostenible o les inversions per impulsar la digitalització de l’educació, i, per tant, tindran impacte a Menorca. No obstant això, entre els 90 projectes, n’hi ha d’específics per a l’illa, com Menorlac, una iniciativa per valoritzar els productes i els subproductes obtinguts de la producció de llet de vaca.

D’altra banda, el Pla incorpora la reconversió de l’antic Hospital Verge del Toro de Maó en un hospital per acollir fins a 360 pacients de llarga estada, així com el projecte Menorca Smart Green Island, que vol convertir Menorca en l’epicentre de la mobilitat elèctrica arribant al 100 % d’electrificació del parc de vehicles abans del 2026.

En matèria de sostenibilitat ambiental, el Govern té previst promoure l’estratègia de descarbonització Menorca 2030, per mitjà d’instal·lacions d’energia eòlia o la construcció d’una planta de biogàs, a més de posar en marxa microprojectes per transformar l’economia en el marc de la Reserva de la Biosfera.

A més, s’impulsaran el Rural Lab de Menorca, un projecte per fomentar la competitivitat de les explotacions agràries; el Menorca Hub per a la Innovació Sostenible, un programa que s’emmarca dins l’estratègia de creació de districtes digitals en territoris enfocats a la innovació, i l’Agenda Urbana Menorca 2030, que té com a objectiu un desenvolupament urbà que combati l’exclusió residencial.

Paral·lelament, pel que fa a infraestructures, les inversions en matèria de dependència implicaran la construcció de residències as Castell, Maó (Bintaufa i Quarter de Santiago) i Sant Lluís, i les inversions en matèria educativa suposaran reformar el Quarter de Santiago per ubicar-hi el nou CEPA, crear un nou centre integrat de formació professional a Ciutadella i reformar la Sala Augusta del Conservatori de Menorca.

El Pla d’Inversions Estratègiques, presentat la setmana passada, neix del Pacte de Reactivació de les Illes Balears, suposa una inversió de més de 4.600 milions d’euros en la pròxima dècada, un 16 % del PIB balear, i permetrà crear més de 71.000 llocs de treball per impulsar la reactivació econòmica en sectors estratègics.

Aquest Pla es divideix en dotze estratègies, que permetran, a través dels fons europeus i altres vies de finançament, impulsar una transformació i una diversificació del model econòmic balear i avançar cap a unes Illes més resilients, més sostenibles, més competitives i més cohesionades socialment.

A la reunió hi han assistit, a més de la presidenta i el conseller, la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; representants dels grups polítics de la institució insular; batles i batlesses, i representants de diferents sectors econòmics, com el turístic o la indústria agrícola i ramadera, així com membres de col·legis professionals o d’entitats ecologistes.