23 novembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Presidència

Consell de Govern: EL PROTOCOL AUTONÒMIC CONTRA EL TRÀFIC DE DONES ESTABLEIX UN SISTEMA DE COORDINACIÓ, DETECCIÓ I ATENCIÓ INTEGRAL A LES VÍCTIMES CConsell de Govern

Consell de Govern: EL PROTOCOL AUTONÒMIC CONTRA EL TRÀFIC DE DONES ESTABLEIX UN SISTEMA DE COORDINACIÓ, DETECCIÓ I ATENCIÓ INTEGRAL A LES VÍCTIMES

\ El Consell de Govern es dona per assabentat del document elaborat en col·laboració amb els agents socials que intervenen en aquest àmbit
\ L’objectiu del Protocol és millorar l’atenció i garantir els drets de les destinatàries per contribuir així a la lluita contra aquesta xacra

L’elaboració del Pla Autonòmic contra el Tràfic de Dones per a l’Explotació Sexual i l’Atenció a la Prostitució a les Illes Balears ha fet una nova passa amb la redacció del Protocol autonòmic d’actuació per a la lluita contra el tràfic de dones per a l’explotació sexual.

El Consell de Govern s’ha donat per assabentat d’aquest document, elaborat durant els darrers mesos amb la col·laboració dels diferents agents socials i institucionals que intervenen en aquest camp. L’objectiu del Protocol és garantir una efectiva protecció, recuperació i integració sociolaboral de les víctimes.

El tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual i la prostitució formen part del contínuum de violència masclista, que té les seves arrels en les desigualtats estructurals de gènere. La majoria d’informes internacionals indiquen que al voltant del 80 % de les víctimes del tràfic d’éssers humans són dones i nines, i que el 95 % d’aquestes acaben exercint la prostitució.

Aquest Protocol es planteja establir un sistema de coordinació en els processos de detecció i atenció integral, protecció i derivació, que permetin garantir els drets de les destinatàries i contribuir així a la lluita contra aquesta xacra. A més, defineix els mecanismes de relació entre les administracions amb responsabilitats en la matèria, així com els processos de comunicació i cooperació entre elles.

El Protocol es regeix per principis que parteixen dels drets humans i la perspectiva de gènere, el reconeixement i el respecte a la diversitat; la interdisciplinarietat, la cooperació i la coordinació, establint el treball en xarxa com a pilar per al correcte abordatge i la lluita contra aquesta problemàtica; la seguretat i la protecció de les víctimes com una prioritat en totes les intervencions, implicant així accions que van des de l’adopció de mesures de prevenció fins a l’acompanyament més enllà del procés judicial; la informació i l’empoderament; una mínima victimització per evitar la «revictimització» de les víctimes, i la confidencialitat.

Alguns dels objectius d’aquest Protocol són millorar la detecció de les víctimes; aportar una informació adequada sobre els seus drets, serveis i recursos; desenvolupar mesures d’acompanyament en els processos de sortida d’aquestes situacions; afavorir més cooperació i intercanvi d’informació entre l’Administració pública, les autoritats judicials implicades, les entitats i les forces i cossos de seguretat de l’Estat a través de canals estables de coordinació i comunicació, i sistematitzar la recollida de dades.

Així mateix, el Protocol inclou l’impuls a espais de coordinació en els principals ajuntaments de les Illes Balears, amb les funcions d’abordar la prostitució i el tràfic de dones des de diferents àrees d’intervenció, a partir del treball en xarxa; l’impuls a la sensibilització i la formació, tant de les institucions implicades com de la ciutadania en general, i l’impuls d’accions d’investigació per conèixer millor la realitat de la prostitució i el tràfic de dones i nines amb fins d’explotació sexual.

A més, preveu la creació d’una taula de coordinació de bones pràctiques en l’abordatge de la prostitució i el tràfic de dones, que es reunirà dues vegades l’any i serà impulsada i coordinada per l’IBDONA. Finalment, el Protocol comptarà amb una comissió de seguiment i una comissió tècnica per avaluar el compliment d’objectius, elaborar propostes de millora o unificar propostes d’intervenció.