30 novembre 2017 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

El Govern reclamarà a les companyies que operen els vols interilles que augmentin freqüències per atendre la creixent demanda NNota Informativa

El Govern reclamarà a les companyies que operen els vols interilles que augmentin freqüències per atendre la creixent demanda

El conseller Pons ha advertit que l’increment del 75% en el descompte de resident ha augmentat la demanada un 20% mentre s'ha reduit l’oferta i que aquesta situació s’ha de corregir. No descarta plantejar canvis en l’OSP
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marc Pons, ha explicat avui que convocarà les companyies Air Nostrum i Air Europa, que operen els vols interilles, per plantejar la necessitat d’ajustar l’oferta actual de freqüències a la demanda, que s’ha incrementat un 20% des de l’ increment del descompte de resident del 50% al 75% en els vols interilles.
 
Així ho ha indicat  el conseller després de la reunió de la Mesa del Transport Aeri que ha tingut lloc avui matí, amb assistència de representants de les administracions i agents del sector aeri, com aeroports, associacions de companyies aèries, d’agències de viatge... entre d’ altres.
 
Segons ha informat el conseller, durant la reunió s’ha analitzat l’impacte de l’increment del 75%  del descompte de resident en els vols interilles “i la primera reflexió és que hi hagut increment important de la demanda, per sobre del 20 per cent”. El conseller ha afegit que tot i que aquestes xifres són positives i estan incidint “en la cohesió de les nostres Illes”, el problema és que “aquest increment de la demanda no va equiparat amb un increment de l’oferta i, fins i tot, en alguns dies,s’han suprimit o reduït freqüències i, a vegades, no hi ha places”. En aquest sentit, el conseller ha insistit en què aquesta situació “ha de canviar i per això el Govern es reunirà amb el Air Nostrum i Air Europa, les dues companyies que cobreixen les rutes interilles, per tal que ajustin l’oferta a la demanada creixent”.
 
Ha advertit el conseller que si no hi ha una solució, el Govern no descarta demanar una revisió de les condicions de la Obligació de Servei Públic (OSP) interilles que incrementi les freqüències, de manera que siguin suficients per cobrir la demanda.  Així, el conseller ha recordat que l’ increment del 75% s’ha de traduir en una millora del servei als ciutadans, no dels nombres de les companyies. Tot i que les freqüències –que les companyies han reduït- s’ajusten encara als límits marcats per l’OSP, si és necessari es plantejarà el canvi d' aquests límits perquè estan establerts per una demanda inferior a la que ha generat l’increment del descompte.
 
 
A més a més, el conseller ha recordat també que és necessària la reducció de la tarifa de referència, adaptada als preus actuals, més baixos, per tal que no hi hagi possibilitat d’increments.
 
Igualment, respecte de la OSP Maó-Madrid, el conseller també ha avançat que és imprescindible plantejar canvis com la rebaixa de la tarifa de referència o més freqüències diàries, actualment insuficients.
 
El Govern considera que les tarifes de referència s’haurien de situar  al voltant dels 60 euros. Actualment són de 90 euros en els vols interilles i de 130 en els Maó-Madrid.
 
Durant la reunió de la Mesa, el conseller també ha informat dels acords conjunts assolits entre Balears, Canàries i Ceuta. En aquest sentit, ha indicat que “s’han avaluat diferents demandes marcades la setmana passada en la cimera dels diferents territoris extrapeninsulars, com la supressió de les taxes aeroportuàries, el descompte fins al 75% en els vols a la península o  la cogestió dels aeroports, en la què hi han d’estar implicats Govern i també sector empresarial de les Illes”, ha conclòs el conseller.