17 novembre 2015 | <9ªL> Conselleria de Salut

Salut organitza avui la I Jornada de Donació i Trasplantaments d’Òrgans per als professionals sanitaris dels centres privats de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Salut organitza avui la I Jornada de Donació i Trasplantaments d’Òrgans per als professionals sanitaris dels centres privats de les Illes Balears

L’objectiu de la sessió és millorar la col·laboració amb les clíniques privades, que l’any passat aportaren gairebé el 10 per cent dels 52 donants d’òrgans que es registraren a les Illes
En la sessió formativa -organitzada per la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments i la Clínica Rotger- participen membres de l’Organització Nacional de Trasplantaments i els coordinadors hospitalaris dels centres públics i privats de les illes.
 
Els continguts, adreçats a metges i infermers, se centren en diferents punts, entre els quals destaquen el model organitzatiu espanyol per a l’obtenció d’òrgans i teixits per a trasplantar-los posteriorment; la donació en els centres privats de les Balears; la logística de la donació d’òrgans; els criteris de selecció del donant potencial d’òrgans i teixits; el paper de la infermeria en el procés de donació, i, finalment, les habilitats de comunicació en situacions difícils.
 
A la inauguració de la Jornada, la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera, ha explicat que el 2014 el 9,6 % dels 52 donants d’òrgans que es registraren a les Illes Balears l’aportaren les clíniques privades. Dels 52 donants es varen obtenir 206 òrgans per a trasplantaments i gràcies a aquestes donacions, per exemple a Son Espases es feren 49 trasplantaments renals.
 
La directora general ha remarcat també que “les Balears participen de forma molt activa en el procés de donació i trasplantament” i l’any passat va registrar 47 donants per milió d’habitants, 11 punts per damunt de la mitjana nacional, que és de 36 donants per milió d’habitants.
 
Frontera ha recalcat que les Illes també són un “referent” en relació amb la donació d’òrgans en centres privats perquè disposa d’una legislació específica que determina que tots els centres, públics o privats, han de tenir, com a mínim, un coordinador de trasplantaments, cosa que no passa en la majoria de centres privats de l’Estat.
 
A més, Frontera ha elogiat el “model espanyol” i ha explicat que un dels pilars del seu èxit ¾reconegut internacionalment¾ és que està organitzat en tres nivells de coordinació: l’oficina central de l’Organització Nacional de Trasplantaments; les coordinacions autonòmiques, i les coordinacions dels diferents hospitals, “peça clau”, ha afegit, en tot el procés. “Gràcies a aquest sistema s’han fet més de 90.000 trasplantaments d’òrgans sòlids i innumerables implants de teixits”, ha remarcat.
 
En la inauguració han estat presents també Miguel Agudo, coordinador autonòmic de trasplantaments; Ricardo Jordá, coordinador de trasplantament de la Clínica Rotger, i Ramon Rotger, conseller integració sanitària balear de la mateixa clínica.
 
A la Jornada han participat, entre d’altres, Elisabeth Coll i Carmen Segovia de l’Organització Nacional de Trasplantaments; Julio Velasco i Alberto Rodríguez, coordinadors de trasplantament de l’Hospital Universitari Son Espases, i Ascensión Navarro, de la Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital Can Misses.