24 febrer 2022 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Solivellas visita l'estand de l'EIB amb la proposta de Núria Marquès a la fira ARCO NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Solivellas visita l'estand de l'EIB amb la proposta de Núria Marquès a la fira ARCO

La directora general i el director gerent de l'IEB, Pere Malondra, han conegut també les propostes dels galeristes i artistes de les Illes Balears

La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, juntament amb el director gerent de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Pere Malondra, ha visitat l'estand institucional de l'IEB a la fira d'art contemporani ARCOmadrid 2022. Situat en la secció ARC Espais Culturals, l'IEB presenta el projecte 'Spleen de Teheran. Càmera lúcida', de Núria Marquès, sota el comissariat d'Alexandra Laudo.

Solivellas ha explicat que l'IEB compta amb un estand a ARCO amb l'objectiu de promoure i donar visibilitat a la creació artística de les arts visuals de les Illes Balears, segons recull el seu pla estratègic. En aquest sentit, l'estand mostra un projecte expositiu curatorial que s'ha seleccionat per representar Balears amb una convocatòria pública. "L'estand de l'IEB és una aposta des de la part pública per promoure i donar visibilitat a la creació artística de l'àmbit de les arts visuals de Balears. Des del Govern donam suport al treball dels artistes i galeristes en la fira més important d'Espanya d'art contemporani", ha afegit.
Per la seva part, Malondra ha destacat que, en aquesta ocasió, l'artista seleccionada és una menorquina, "amb una proposta que ofereix una perspectiva femenina sobre l'experiència d'una estada a Teheran". Malondra ha recordat també que l'IEB té a disposició dels galeristes balears tota una línia d'ajudes per a la projecció exterior de les arts visuals.

"Spleen de Teheran. Càmera lúcida" és un projecte que inclou dibuixos, objectes i textos, i que té el seu origen en una residència artística que Núria Marquès va fer a Teheran en 2018. Des de llavors, el projecte ha anat desenvolupant-se i adoptant formalitzacions diferents.
Marquès ha agraït l'oportunitat de l'IEB que ha permès dur aquest projecte "a un altre nivell amb un muntatge molt íntim". Spleen de Teheran. Càmera lúcida parla de com van canviar les "aproximacions i idees preconcebudes" que tenia sobre Iran. "En arribar-hi, em vaig trobar amb un món que ningú m'havia explicat des d'occident. És una proposta molt confessional i un exercici de responsabilitat amb mi mateixa perquè vaig haver de desmuntar idees gravades a foc i l'experiència va servir per posar unes llavors molt fèrtils", ha declarat abans de qualificar el projecte com una mostra de col·laboració entre institucions.

El plantejament de Laudo ha estat "una presentació atractiva amb molts d'estímuls visuals amb una inspiració de format de llibre, de bitàcola expandida". La comissària considera la convocatòria de l'IEB "molt positiva perquè ofereix un espai de visibilització per a l'art amb l'aposta per dignificar el treball d'un artista gràcies a un format molt adequat".

La proposta de Núria Marquès ha guanyat la convocatòria oberta llançada per l'IEB per seleccionar un projecte de comissariat per a l'estand de l'Institut d'Estudis Baleàrics en ARCOmadrid 2022, que se celebra fins al diumenge en IFEMA Fira de Madrid.

D'entre els projectes presentats a la convocatòria, la proposta de Núria Marquès ha estat la majoritàriament secundada pel jurat, integrat per Mónica Álvarez Careaga, curadora; Martí Manen, director d'Index Foundation; Julia Morandeira Arrizabalaga, investigadora i curadora d'art; Joan Morey, artista; Antonio Ortega, artista i docent en Massana, Universitat de Barcelona, ​​i Karen Müller, responsable de l'àrea d'arts visuals del IEB (amb veu i sense vot).

En la seva labor com a comissària Alexandra Laudo ha treballat qüestions relacionades amb la narració, el relat i els espais d'intersecció entre les arts visuals i la literatura; la construcció social del temps i l'experiència de la temporalitat; la història de la mirada, i les relacions entre la tecnologia i les maneres de veure i mirar; l'ús de la foscor, l'opacitat i l'absència en la pràctica artística, i, més recentment, el paradigma de productivitat en relació amb l'imaginari de la nit, la història cultural del somni i el descans, les noves tecnologies i l'impacte de la cafeïna i altres estimulants.

Internacional

Núria Marquès ha exposat les seves obres en mostres individuals i col·lectives tant a Espanya com en l'àmbit internacional. Les seves exposicions més recents inclouen "Spleen de Teheran. Poesia en prosa" (Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma), "On Rau la Realitat?" (també a Es Baluard), "PETRA" (Museu de Menorca), "Implosió" (Es Baluard), "Encreuament de col·leccions" (Centre Atlàntic d'Art Modern, Las Palmas de Gran Canaria), "Passió" (CAC Màlaga), "Breaking News" (Galeria Maior) i "Presa de corrent 2" (MAC, Santiago de Xile). Així mateix, ha participat en fires i biennals internacionals com Art Brussels, Biennal Turku, Premi Miami, ArtCologne, ARC i Biennal Sud.

D'altra banda, Solivellas i Malondra han visitat els estands de les galeries de les Illes Balears Pelaires, L21, Fran Reus, Kewenig i Horrach Moyà. A més han conegut els treballs d'artistes illencs presents en galeries nacionals com Amparo Sard, Albert Pinya i Robert Ferrer.