19 juliol 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia du a terme 2.230 actuacions en quinze dies NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
S’han reubicat 546 embarcacions fondejades sobre posidònia i s’ha donat assistència a 249 embarcacions. Activat el protocol de posidònia: per a qualsevol avís de vaixells sobre posidònia cal telefonar a l’112

El servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia du a terme 2.230 actuacions en quinze dies

El servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia compleix 15 dies, durant els quals ha reubicat 546 embarcacions que fondejaven sobre posidònia i ha dut a terme 2.230 actuacions en total. Aquestes dades, les ha donat a conèixer el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, a Formentera, on ha presentat la iniciativa amb el president del Consell Insular, Jaume Ferrer, que "consisteix en deu embarcacions, presents a totes les illes, que donen assistència per al fondeig d’embarcacions de grans eslores a zones arenoses, principalment a embarcacions d’entre 15 i 110 m, per mitjà del canal 68; informen sobre la posidònia i les bones pràctiques per fondejar, motiu pel qual s’han elaborat 45.000 fulletons informatius en col·laboració amb Red Eléctrica de Espanya (REE), i recol·loquen  les embarcacions fondejades sobre posidònia", ha explicat Vidal. També s’ocupen d’informar sobre la resta de normativa específica relacionada amb la protecció del medi natural, com distàncies de seguretat a la costa, sorolls i festes no permeses.
 
En el cas que es produeixin irregularitats que puguin derivar de fondejos no permesos o vessaments de líquids o residus, entre d’altres, que poden malmetre els hàbitats i les espècies de l’ecosistema marí, es pot avisar els agents de l’autoritat, la Guàrdia Civil o els agents de medi ambient (que acompanyen els patrons de manera regular).
 
SOLRAC és l’empresa que proporciona el servei, ja que va guanyar el concurs obert que va convocar l’Institut Balear de la Natura (Ibanat), al qual es van presentar tres empreses, amb un pressupost de 300.000 euros.
 
El Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera disposa de sis embarcacions, amb la qual cosa s’ha incrementat, respecte de l’any passat, el nombre de treballadors i de barques que s’hi dediquen (n’hi havia dues) i la superfície de vigilància, ja que s’hi inclouen els llocs d’importància comunitària (LIC) de cala Saona per l’oest i des Caló per l’est. A Mallorca hi ha tres embarcacions: una cobreix des des Trenc fins al cap de ses Salines, una altra des de la part sud de la badia d’Alcúdia fins al cap des Freu, i la tercera, entre la badia de Pollença i la part nord de la badia d’Alcúdia. Finalment, Menorca disposa d’una embarcació.
 
Per obtenir els millors resultats possibles, ha explicat el conseller, "s’han duit a terme dues reunions de coordinació amb l’objectiu d’evitar els fondejos sobre posidònia, crear un protocol d’actuació compartit i establir una bona comunicació entre tots els agents que fan feina a la mar". A la primera, que va tenir lloc el 5 de juliol, van assistir els diferents serveis de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, la Guàrdia Civil i les empreses encarregades de la gestió del servei de vigilància de posidònia i de les boies ecològiques, SOLRAC i CBBA, respectivament. La segona va ser aquest dilluns passat, dia 17, i s’hi van afegir els consells insulars d’Eivissa i Formentera, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil.

D’aquestes trobades "ha nascut el protocol de posidònia, que coordina tots els efectius per evitar els fondejos sobre aquesta planta i s’engega a partir d’una trucada a l’112, telèfon al qual els ciutadans poden comunicar si veuen una embarcació sobre posidònia", ha detallat Vidal.
Aquest nou dispositiu s’afegeix a les sis embarcacions de gestió del fondeig amb boies, amb la qual cosa hi ha més de 68.000 hectàrees marines vigilades.