11 juny 2024 Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

El Parlament convalida el Decret de simplificació i racionalització administratives NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Parlament convalida el Decret de simplificació i racionalització administratives

S’ha donat llum verda al Decret amb 34 vots a favor i 25 en contra

“Avui comença una etapa on l’Administració passarà a ser una solució, un aliat per solucionar totes i cada una de les situacions amb la màxima celeritat i facilitat”, ha declarat el vicepresident Antoni Costa

El Parlament de les Illes Balears ha convalidat aquest dimarts el Decret llei de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears, amb 34 vots a favor i 25 vots en contra.

“Avui és un dia important per als ciutadans d’aquestes illes. Després de 8 anys de burocràcia, 8 anys de crear una teranyina legislativa insuportable per als ciutadans, les empreses i la pròpia Administració, i 8 anys d’inundar la vida de la ciutadania de tràmits i procediments, comença l’etapa de la simplificació administrativa”, ha afirmat el vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa. “Avui comença una etapa on l’Administració passarà a ser una solució, un aliat per solucionar totes i cada una de les situacions amb la màxima celeritat i facilitat”, ha afegit.

El Consell de Govern va aprovar el Decret llei el passat 24 de maig, després de quatre mesos de feina de la Comissió de Simplificació Administrativa, que agrupava totes les Conselleries del Govern, els quatre consells insulars i els ajuntaments a través de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), i també del grup de treball de caràcter tècnic. A més, s’han fet nombroses reunions amb col·legis professionals, entitats i associacions per escoltar i recollir propostes de millora.

El text legislatiu conté la modificació d’una cinquantena de lleis, 170 modificacions en els articulats, l’eliminació de tràmits que suposaven duplicitats, i mesures que afecten totes les Conselleries i a totes les administracions públiques. “La ciutadania i les empreses mereixen rebre una resposta en el menor temps possible. I no estam dient que es digui que sí a tot, estam dient que es digui que sí, o que no, en un temps raonable. Perquè guanyar eficiència i eliminar burocràcia és una de les eines més potents per atreure les inversions a les Illes Balears, i al mateix temps per millorar la productivitat del nostre model econòmic. Tenim molt en joc”, ha expressat el vicepresident.

Així, aquest primer decret de simplificació i racionalització administratives actua damunt els dos principals embossos burocràtics de l’Administració. D’una banda, se suprimeix la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) per despolititzar i prioritzar el caràcter tècnic de l’avaluació ambiental, assimilant les Illes Balears a la resta de comunitats autònomes, que no tenen aquests òrgans col·legiats. I d’altra banda, s’agilitzen centenars d’expedients de la Direcció General de Recursos Hídrics.

A més, entre altres mesures, el Decret conté l’exempció del pagament de la matrícula universitària per als estudiants, tenint en compte criteris socioeconòmics o de resultats acadèmics; la creació de complements de difícil i molt difícil cobertura per als docents a Menorca, Eivissa i Formentera; la creació de la història social única per garantir una atenció integral i efectiva; la possibilitat d’externalitzar les llicències urbanístiques a través de les Entitats de Certificació Urbanística (ECU), i les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV); o la legalització d’edificacions fora d’ordenació. També s’ha elaborat una guia de simplificació administrativa, i s’han posat les bases del Pla de digitalització de les Illes Balears, que es presentarà en les següents setmanes.

“Mai s’ha fet un decret en aquesta comunitat autònoma que contengui tantes mesures de tots els àmbits per millorar la vida de la ciutadania d’aquestes illes. Davant les imposicions dels darrers 8 anys, aquest Govern aposta per donar eines als consells insulars, als ajuntaments, i la ciutadania en general, en plena llibertat”, ha afirmat el vicepresident.