25 gener 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern i les cambres de comerç de les Illes Balears aborden la reformulació del model cameral NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern i les cambres de comerç de les Illes Balears aborden la reformulació del model cameral

El vicepresident Yllanes destaca l’esforç del que s’ha fet en el manteniment de les cambres i demana que aquestes siguin part executora de polítiques públiques i que de manera transversal s’aconsegueixi la igualtat de gènere en el sector

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el director general de Comerç, Miquel Piñol, s’han reunit aquest dimarts de forma telemàtica amb el president de la Cambra de Comerç de Mallorca, Antoni Mercant; el president de la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera, Carlos Marí‑Mayans, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Menorca, Rubén Adrián, per abordar la proposta sobre la reformulació del model cameral.

En paraules del vicepresident Yllanes «des del Govern tenim molt clar que volem un sistema cameral de col·laboració publicoprivada, però d’àmbit públic, i que les cambres siguin l’ens executor de polítiques públiques, amb una clara diferenciació del marc patronal però, òbviament, no de l’empresarial». «Volem que en el cas particular de la nostra comunitat existeixi un sistema cameral propi de proximitat, mantenint per tant el seu caràcter insular», ha afegit.

Yllanes ha assenyalat que la reformulació del model cameral va en línia amb la proposta del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que «a través de la seva Secretaria de Comerç ens ha ofert a totes les comunitats autònomes una mesa de reflexió sobre el futur de les cambres a escala estatal».

El vicepresident ha aprofitat la reunió per fer una crida als representants de totes les cambres a millorar la coordinació per tal de fer front a l’arribada dels Fons NextGen. «Ens agradaria fer un esforç de coordinació cambres-Govern de tal manera que enguany i l’any que ve treballem per a assolir la fita de finançament dels fons NextGen quant al criteri poblacional, és a dir, arribar al 2,48 % dels fons. És més, volem anar més enllà maximitzant l’èxit dels projectes, ja que serà l’èxit de totes i de tots, i optimitzant els recursos mitjançant aquesta necessària coordinació», ha dit.

Per la seva banda, el director general de Comerç, Miquel Piñol, ha indicat que «és important una millor coordinació entre institucions però també entre les cambres. L’arribada dels Fons NextGen és una oportunitat que hem d’aprofitar en les properes convocatòries. Vull recordar que, a la darrera convocatòria Next Generation per al sector del comerç, els 26 projectes que varen sortir de municipis i consells varen assolir només un 1,25 % del pressupost total, molt per sota de l’objectiu que ens havíem marcat d’un mínim del 2,48 %».

«El Govern i aquesta Conselleria concretament han fet un esforç considerable, tant normatiu com pressupostari, per a assegurar la continuïtat de totes tres cambres. Any rere any, durant aquesta legislatura, hem millorat els pressupostos respectius i les condicions, i, malgrat que la pandèmia i la incertesa generada ens han bloquejat el desplegament dels plans camerals, esperam acabar d’enllestir-los enguany amb la vostra col·laboració», ha afegit.

Piñol, així mateix, ha apuntat que, ara que s’han obert els processos electorals per a la renovació dels plens, «ens agradaria que les parts féssim l’esforç d’integrar-hi criteris de paritat i igualtat, de manera que les cambres siguin un reflex, no solament de la realitat econòmica i productiva de la nostra comunitat, sinó també de la seva societat». «Per a aquest Govern, i de manera transversal, aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones és una convicció i un objectiu d’arrel».