LOGO CAIB
3 d’abril 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: El Servei de Salut condiciona el Palau de Congressos de Palma per instal·lar-hi una unitat de cures intermèdies NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Servei de Salut condiciona el Palau de Congressos de Palma per instal·lar-hi una unitat de cures intermèdies

En cas que en un futur sigui necessari, la unitat estarà preparada per acollir pacients sense la COVID-19 que necessitin monitoratge i vigilància

El SAMU-061 serà l'encarregat de gestionar aquesta unitat i hi desplaçarà 17 professionals sanitaris

El Servei de Salut ha condicionat les quatre sales de conferències de la tercera planta del Palau de Congressos de Palma per convertir-les en una unitat de cures intermèdies, que podria acollir pacients sense la COVID-19 que necessitin monitoratge i vigilància. Aquest nou espai assistencial té una capacitat de 20 llits, ampliable fins a 28. El SAMU-061 serà l'encarregat de gestionar aquesta planta. En cas que sigui necessari, la nova unitat està preparada per iniciar l'activitat en 24 hores.

Els pacients tributaris d'aquesta unitat de cures intermèdies són persones que pateixen descompensacions per problemes respiratoris crònics, d'origen pulmonar o cardíac. Aquests pacients no són crítics (per tant, no necessiten ingressar en una unitat de cures intensives) però sí necessiten una supervisió i vigilància del seu estat fins que s'estabilitzen en un període que sol perllongar-se entre 24 i 72 hores.

L'accés a la unitat serà directe per la zona de logística, que disposa d'un muntacàrregues per traslladar els pacients a les seves habitacions. L’equip sanitari que s’hi preveu desplaçar està format per aproximadament uns 17 professionals, entre personal mèdic, d’infermeria, auxiliars d'infermeria i tècnics sanitaris.

Cal remarcar que, de moment, el sistema sanitari públic i privat de les Illes Balears té prou capacitat per atendre les necessitats de tots els pacients. No obstant això, és necessari preveure una alternativa en cas que s'incrementi el nombre de casos per la COVID-19 i es faci necessari descongestionar els recursos sanitaris de què disposen les Illes Balears.

El condicionament d'aquest establiment ha estat possible gràcies al personal de diverses gerències del Servei de Salut, que en els darrers dies ha preparat els circuits d'entrades de pacients, ha adaptat la instal·lació elèctrica i la climatització, ha gestionat la neteja de la zona, ha fet la compartimentació dels espais, ha instal·lat el mobiliari, ha creat un laboratori d'urgències i ha preparat altres dispositius essencials com ara el sistema de gasos, ecògrafs o electrocardiògrafs.