30 novembre 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Les subvencions d’educació ambiental permeten engegar un estudi pioner sobre els residus generats pels productes d’higiene menstrual NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les subvencions d’educació ambiental permeten engegar un estudi pioner sobre els residus generats pels productes d’higiene menstrual

La fundació Rezero posa en marxa una campanya per conscienciar de la necessitat d’alternatives reutilitzables

El director general de Residus i Educació Ambiental Sebastià Sansó, i la coordinadora de la fundació Rezero a Balears, Roser Badia, han presentat, aquest dilluns, la campanya ‘Nou període. Per una menstruació lliure també de residus’, que inclou un estudi pioner on es calcula per primera vegada, a nivell europeu, l’impacte mediambiental d’aquests productes d’un sol ús.

L’estudi de la casuística a les Illes Balears ha estat possible gràcies a la subvenció que atorga la Direcció General de Residus i Educació Ambiental a diversos projectes d’educació ambiental. Així, la fundació Rezero ha rebut 3.900€ euros per a l’estudi, on s’hi calcula que, al 2019, a l’arxipèlag es van consumir més de 135 milions d’unitats de productes menstruals, és a dir, 1.600 tones d’aquest tipus de residus.

Sansó ha agraït la tasca de «conscienciació i divulgació» que fa la fundació Rezero i ha traslladat la satisfacció de «poder patrocinar aquesta campanya a través de les línies de subvencions d’educació ambiental». El director general ha incidit en què l’acció «conjuga dos principis bàsics d’aquesta Conselleria: l’educació ambiental i prevenció de residus» i ha recordat que la Llei de residus i sòls contaminats preveu el foment dels productes d’higiene menstrual reutilitzables i/o biodegradables.

Per la seva banda, Roser Badia ha destacat que és «imprescindible difondre alternatives i recursos als productes d’un sol ús, a més de formar la ciutadania més jove per aconseguir el veritable canvi de model».La coordinadora de la fundació Rezero a Balears també ha apuntat que «les empreses que dominen els mercats dels productes menstruals d’un sol ús no assumeixen els costos derivats de la gestió dels seus productes».

L’estudi conclou també que els productes menstruals d’un sol ús i les tovalloletes humides són dels deu principals productes plàstics que es troben amb més freqüència en platges i superfícies marines.

S’ha estimat que el cost econòmic pel Govern associat a la retirada de les restes flotants al mar només de productes menstruals, tovalloletes i altres residus sanitaris és d’uns 50.000 euros anuals.

A més de l’estudi, la fundació Rezero ha ha elaborat la ‘Guia cap a una menstruació Residu Zero a les Illes Balears’, ​amb informació de les alternatives reutilitzables i un directori de punts de venda de productes menstruals reutilitzables. També hi ha en marxa la pàgina web www.nouperiode.cat amb recursos didàctics i materials audiovisuals per treballar l’educació menstrual des dels instituts i les escoles.