12 d’agost 2020 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

Reactivació econòmica: Balears disposarà de 7,1 milions per millorar l’eficiència energètica dels edificis NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
El Programa de Rehabilitació Energètica d’Edificis (PREE) contribuirà a la creació de nous llocs de feina i reduirà la pobresa energètica

Reactivació econòmica: Balears disposarà de 7,1 milions per millorar l’eficiència energètica dels edificis

Les comunitats autònomes seran, per primera vegada, les encarregades de gestionar aquests ajuts aprovats pel Govern central

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, han presentat avui el Pla de Rehabilitació Energètica d’Edificis (PREE) aprovat pel Govern central i que suposarà una inversió per a les Illes Balears de 7,1 milions d’euros.

Concretament, el PREE preveu ajuts directes per a edificis construïts abans de 2007, destinats a actuacions de millora de l’eficiència energètica com ara canvis d’envolupant tèrmica, substitució de calderes antigues per opcions renovables com la termosolar o la geotèrmica, o actuacions per a la millora en l’eficiència en il·luminació. Podran presentar-se comunitats de propietaris, comunitats d’energies renovables, propietaris individuals d’edificis, agrupacions de propietaris, empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis, així com empreses o proveïdors de serveis energètics i entitats locals.

El vicepresident Yllanes ha destacat que «aquest programa contribuirà a la millora de l’eficiència de les llars de la nostra comunitat i permetrà impulsar la transició energètica i assolir els objectius de descarbonització contemplats a la Llei de canvi climàtic balear». A més, ha afegit que «la rehabilitació energètica d’edificis contribuirà a la reactivació econòmica balear, ja que donarà noves oportunitats laborals i afavorirà la creació de nous llocs de feina de qualitat».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic ha explicat que aquests 7,1 milions d’ajuts assignats a la comunitat balear suposaran una inversió d’una mitjana de 28 milions d’euros. En aquest context, Urresti ha assenyalat que «aquests ajuts són especialment interessants per al sector turístic, ja que els hotelers ara tindran l’oportunitat de fer les seves instal·lacions més sostenibles i per tant, ser més rendibles econòmicament».

Aquest programa el coordinarà l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia), organisme dependent del Ministeri de Transició Ecològica, i serà gestionat per primera vegada per les comunitats autònomes, que seran les encarregades de realitzar i publicar les convocatòries respectives i fixar la data límit per presentar les sol·licituds, sempre que no sigui posterior al 31 de juliol de 2021.

La quantia dels ajuts serà del 35 % del cost de l’actuació, excepte en el cas de les millores d’eficiència energètica en instal·lacions d’il·luminació, en les quals l’ajut serà del 15 %. En cas que s’opti per subvencionar rehabilitacions en habitatges individuals el percentatge serà del 25 % en el cas d’envolupants i instal·lacions tèrmiques, i del 15 % en actuacions d’il·luminació.

Suports addicionals per als més vulnerables

D’altra banda, els consumidors acreditats com a vulnerables i que siguin beneficiaris del bo social tindran un 15 % addicional en el percentatge de l’ajut. Per exemple, es podria arribar a subvencionar fins al 50 % del cost en una actuació sobre una envolupant.

D’igual manera, el PREE aplica un 15 % de millora en el percentatge d’ajuts per a les actuacions que es realitzin en edificis d’habitatge que es trobin acollits a algun règim de protecció pública i aquells que se situïn en àrees de regeneració i renovació urbanes o rurals.

D’altra banda, i per potenciar la constitució de comunitats d’energies renovables, aquestes figures tindran dret a un ajut addicional en funció de la despesa subvencionable que podria arribar al 20 % addicional, com és el cas de la millora d’envolupant tèrmica.

Yllanes ha destacat la «importància que aquest programa tengui una especial sensibilitat amb els col·lectius més vulnerables per tal de no deixar ningú enrere en la transició energètica».

 

Documents adjunts: