21 març 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Catàleg d’arbres singulars de les Illes Balears incorpora sis arbres nous i n’exclou un NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Catàleg d’arbres singulars de les Illes Balears incorpora sis arbres nous i n’exclou un

Amb aquestes inclusions hi ha 47 arbres catalogats a Mallorca, 16 a Menorca i 12 a les Pitiüses
Coincidint amb el Dia Internacional dels Boscos o Dia de l'Arbre la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca informa que el Catàleg d’arbres singulars de les Illes Balears s’ha ampliat, enguany, amb cinc exemplars nous i un conjunt d’arbres de Mallorca, mentre que se’n ha descatalogat un per mort biològica, únic supòsit que es pot emprar per eliminar arbres del catàleg, ja que estan protegits per llei com a arbres singulars.
 
El Fleix de Bunyolí, situat a la finca homònima, és una de les noves inclusions en el Catàleg. Es tracta d’un exemplar de fleix, Fraxinus angustifolia, de grans dimensions, format per dues soques fusionades de grans diàmetres. Precisament a la mateixa finca s’ha catalogat un eucaliptus, Eucalyptus camaldulensis, de 37 m d’alçada i un perímetre de 550 cm.
 
A la serra de Tramuntana, al terme municipal d’Escorca, es troben els Aladerns de la finca pública Míner Gran. Aquest conjunt de sis exemplars d’aladern de fulla ampla, Phillyrea latifolia, ara catalogats, presenten un port arbori d’entre 6 i 10 m d’alçària i perímetres d’1,5 m a 2,5 m. També s’ha catalogat el Pi de sa Coma, un pi blanc, Pinus halepensis, situat a la finca del mateix nom, a Valldemossa, el pi blanc viu més alt enregistrat fins ara a les Illes Balears: 17 m d’alçària aproximadament i un perímetre de soca de més de 4 metres.
 
També s’hi han inclòs dues araucàries de la Punta, arbres de pisos, situats a la carretera de Pollença, al Port de Pollença. Són exemplars de gran alçària, tot i que no són els més grans que es poden veure a Mallorca. Se’ls calcula una edat aproximada de cent anys i se sap que varen ser plantats per Pere Josep Cànaves i Salas (1885-1938), que va ser batle de Pollença. La inclusió d’aquests exemplars en el catàleg respon a motius històrics i culturals, com preveu la norma, com també la del xiprer americà de Son Nét, Cupressus macrocarpa, que és un exemplar de grans dimensions, de 20 m d’alçària, 6,20 m de perímetre de soca i una capçada de 22 m.
 
En canvi, el Fasser de cas Bescaí, situat a Binissalem, ha estat descatalogat per mort biològica i s’ha hagut d’eliminar per raons fitosanitàries. L’arbre arribava a 30 m i tenia aproximadament 170 anys. Els tècnics que el varen inspeccionar certificaren que la mort no s’havia produït per l’atac del morrut roig (Ryncophorus ferrugineus), sinó que havia arribat al límit de longevitat.
 
Amb aquestes inclusions ja són 47 arbres catalogats a Mallorca, 16 a Menorca i 12 a les Pitiüses. Per a l’any 2016, està previst que es valori la possibilitat d’incloure-hi nous arbres, també de Menorca i les Pitiüses.