16 març 2023 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Els ajuts dels xecs de consultoria de l’IDI permetran impulsar la sostenibilitat, la digitalització i la internacionalització de més d’un centenar d’empreses industrials de les Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els ajuts dels xecs de consultoria de l’IDI permetran impulsar la sostenibilitat, la digitalització i la internacionalització de més d’un centenar d’empreses industrials de les Balears

El vicepresident Yllanes ha presentat la nova convocatòria durant una visita a Perforaciones Roig a sa Pobla

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) invertirà 288.000 euros en la transformació de més d’un centenar d’indústries balears mitjançant una línia d’ajuts destinada a la digitalització, la internacionalització i la sostenibilitat de les empreses. Les subvencions, que són en format de xecs de consultoria, es poden sol·licitar del 23 de març al 24 d’abril. Aquest matí, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat els ajuts a la indústria durant una visita a Perforaciones Roig, empresa que ja ha participat en anteriors convocatòries de l’IDI. El director general de Política Industrial, Antoni Morro; la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis; Juan Carlos Rodríguez de Perforaciones Roig, i Bernat Català, consultor de digitalització, han acompanyat el vicepresident.

El vicepresident Yllanes ha declarat que «hi ha un conjunt de factors que creiem que diferenciaran l’empresa del futur, com són la digitalització, la internacionalització i la sostenibilitat, i és per això que tornam a posar en marxa aquesta convocatòria que dona resposta als reptes als quals s’enfrontarà la indústria en els propers anys». 

Els xecs de consultoria de l’IDI ofereixen a les empreses l’oportunitat d’elaborar plans de transformació digital, de promoció exterior i informes de la petjada de carboni. Aquests ajuts permeten a les empreses planificar i marcar una ruta de treball abans de fer la passa de la digitalització, de vendre a l’exterior o de ser més sostenibles.

L’ajut de l’IDI preveu tres línies:

  • «Idigital» per a l’elaboració de plans de transformació digital: les empreses rebran entre 60 i 40 hores de consultoria per elaborar un pla de digitalització o fer-ne el seguiment.
  • «Iexporta»: els beneficiaris rebran 48 hores de consultoria especialitzada en matèria d’internacionalització i acompanyament en la definició i posada en marxa del pla de promoció exterior.
  • «Isostenibilitat»: les empreses rebran 16 hores de consultoria per identificar i calcular les emissions amb efecte d’hivernacle i realitzar informes de la petjada de carboni.

Les empreses que sol·licitin l’ajut rebran l’assistència d’un consultor especialitzat que els guiarà en el procés i elaborarà un pla personalitzat per a cada beneficiari. El procés de sol·licitud dels xecs es farà a través de la Seu Electrònica de la CAIB i de la web de l’IDI. Les empreses poden accedir a una o a les tres línies previstes. Simplement, s’ha de fer una sol·licitud per a cada xec de consultoria.

El vicepresident Yllanes ha destacat que «els xecs es complementen amb altres línies d’ajuts o programes tant de l’IDI com de la Conselleria per tal d’aconseguir l’objectiu de tenir una indústria preparada per al futur». Així, els informes de petjada de carboni permetran a les indústries poder accedir a Indústria Local Sostenible, una marca de garantia creada per l’IDI per identificar i visibilitzar les empreses industrials de les Illes Balears compromeses amb el medi ambient. En el cas dels xecs de consultoria de digitalització es complementen amb els ajuts de la Direcció General de Política Industrial, ja que les empreses es poden acollir a la convocatòria de modernització de l’estructura productiva i digital per finançar la implementació de les accions previstes en el pla de digitalització proposat per la consultoria. 

El Director General de Política industrial, Antoni Morro, ha «asseverat que la geotèrmia, és un sistema que pot aprofitar la temperatura constant que tenim del sol per proveir de climatització a edificis i habitatges.  És un sistema renovable, que consideram fonamental per a la transició energètica que hem d’afrontar i tenim dissenyada una convocatòria del PREE 5000 per substituir tots aquests sistemes convencionals fòssils per sistemes renovables. Aquest és el camí a seguir».

Durant aquests cinc anys, un total de 276 empreses s’han acollit als xecs de consultoria. Pel que fa a la convocatòria de l’any passat, hi varen accedir 116 empreses, de les quals un 53 % va dur a terme un pla de sostenibilitat, un 43 % de digitalització, i un 4 % d’internacionalització. Per illes, un 75 % de les empreses eren de Mallorca, un 16 % d’Eivissa i un 9 % de Menorca. 

Perforaciones Roig és una de les empreses que l’any passat va participar als xecs, concretament al programa «IDigital». Es tracta d’una empresa de sondejos i perforacions que en els últims anys s’ha especialitzat en les perforacions per a l’aprofitament de l’energia geotèrmica, una font d’energia renovable amb una alta eficiència energètica en climatització i ACS, entre altres usos. 

La consultoria OnSom va dissenyar per a Perforaciones Roig un pla de transformació digital que va abordar des de l’estratègia d’empresa i el model de negoci, fins als processos, la infraestructura, les persones, els productes i els serveis. L’objectiu del pla va ser generar una cartera d’oportunitats i propostes d’actuació, totes elles alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. Entre les accions proposades i que estan duent a terme destaca la creació d’una nova web així com el disseny d’una estratègia de xarxes socials. A més, també s’ha adquirit maquinària per geotèrmia més segura a l’àmbit laboral i amb un elevat nivell d’eficiència. Finalment, s’ha de destacar que han construït unes noves oficines biopassives on introduiran també un model de cotreball per obrir la porta a la creació de sinergies amb altres empreses.

La convocatòria de xecs s’emmarca en el Pla d’Indústria de les Illes Balears, concretament en la línia d’acció d’acceleració tecnològica, modernització i innovació. Aquest Pla Estratègic Industrial 2018-2025 és un instrument fonamental per assolir els objectius de diversificació i millora del model productiu, que orienten les polítiques de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.