LOGO CAIB
20 març 2023 Presidència

El Govern lliura les claus de la primera promoció d’habitatge públic de Vilafranca de Bonany NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern lliura les claus de la primera promoció d’habitatge públic de Vilafranca de Bonany

Els 22 habitatges, que es destinaran a lloguer social, han suposat una inversió de 3,1 milions d’euros

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i del batle de Vilafranca, Montserrat Rosselló, ha lliurat les claus de 22 habitatges de protecció pública destinats a lloguer social.

Es tracta de la primera promoció d’habitatge públic del municipi. Actualment, el parc públic de Vilafranca només disposa d’un habitatge que va adquirir el Govern exercint el dret de tanteig i retracte.

La nova promoció s’ha construït en un solar situat al carrer de Migjorn, que va adquirir l’IBAVI l’any 2009.

Durant l’acte d’entrega de claus, la presidenta del Govern ha afirmat que «tots ens mereixem viure en un habitatge digne, que hauria de ser un dret de la ciutadania i no un bé d’especulació». Francina Armengol ha assegurat que aquesta ha estat la premissa amb la qual ha fet feina el Govern i, per això, «vam aprovar la primera llei d’habitatge de la Comunitat Autònoma i s’ha fet obra nova, s’ha comprat habitatge a qui el tenia buit, s’estan donant més ajudes al lloguer que mai i s’està ajudant els promotors privats a fer habitatge a preu taxat».

Característiques de la promoció i perfil d’adjudicataris

La promoció de vint-i-dos habitatges, dos dels quals són adaptats, consta d’immobles d’entre 57 i 80 m2; un habitatge és d’un dormitori, dinou són de dos dormitoris i dos habitatges són d’un dormitori, per un pressupost de 3.123.528,13 € (IVA exclòs).

Són de tipologia dúplex, que s’organitza de manera anàloga; el programa de la zona de dia, la zona més pública de la casa, ocupa tot l’ample de la crugia; mentre que al pis superior, amb l’escala com a articulació, hi ha les habitacions, una a cada façana, i al centre, un pati, la possibilitat d’escriptori i el bany.

A més, estan pensats i dissenyats per rebaixar els consums energètics i d’aigua, amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica i contribuir a l’estalvi energètic de les famílies.

Pel que fa als adjudicataris d’aquests habitatges, dels 22 habitatges, dotze són dones soles o amb fills, de manera que segueix la tendència de perfil majoritari dels llogaters de l’IBAVI.

Amb un altre criteri de classificació, la distribució dels 22 habitatges queda de la manera següent: set per a dona sola o home sol, set per a dona o home amb fills i set per a parella amb fills.

Pagaran un lloguer d’entre 370 euros i 649 euros, la qual cosa, en tot cas, representa un màxim del 30 % dels ingressos del nucli familiar, i es fa després d’una adequació individualitzada de la renda en cada cas.

Increment del parc públic

El Govern incorporarà 1.296 habitatges de protecció pública al parc d’habitatge públic en acabar aquesta legislatura. Això significa un increment de més del 73 % respecte al 2015.

Amb el lliurament d’avui ja són 390 habitatges d’obra nova de l’IBAVI lliurats, a més dels 425 que es troben en construcció i la resta en diferents situacions (licitació, redacció de projecte, etc.). Cal recordar que als 390 habitatges lliurats d’obra nova s’hi han de sumar els adquirits per altres vies, com el tanteig i retracte o la cessió temporal d’ús, de manera que s’arriba a la xifra de 463 habitatges lliurats, tant d’obra nova com per adquisició.