27 d’octubre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El vicepresident Yllanes informa el sector empresarial i innovador d’Eivissa que el districte innovador 07800 es convertirà en un node de la Xarxa PI+I+D+I NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El vicepresident Yllanes informa el sector empresarial i innovador d’Eivissa que el districte innovador 07800 es convertirà en un node de la Xarxa PI+I+D+I

En el marc de la I Setmana de la Creativitat i Tecnologia d’Eivissa, la Direcció General d’Innovació ha informat també que el Govern ajudarà a posar en marxa un Fab Lab a Vila

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha tengut aquest dimecres una reunió amb el sector empresarial i innovador i les diferents patronals de l’illa d’Eivissa i els ha informat que el districte innovador 07800 es convertirà en un node de la xarxa PI+I+D+I gràcies al conveni entre el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i la Direcció General d'Innovació.

En paraules del vicepresident, «Eivissa es pot convertir en un centre neuràlgic de la innovació, i és per això que volem informar que el fet que hi hagi un node de Xarxa PIDI a l’illa no és més que una altra passa més en l’aposta que fa el Govern quant a la diversificació del model productiu i en la seva aposta per la innovació». «Vull recordar que la Xarxa està coordinada pel CDTI i posa a la seva disposició els mitjans i recursos encaminats a l'assoliment de la seva missió, que és promoure i impulsar la innovació i el desenvolupament tecnològic de les empreses espanyoles, en particular el sistema de gestió d'informació i el servei de suport en la gestió de consultes rebudes en les entitats», ha dit el vicepresident.

Així mateix, ha informat que aquesta xarxa, «a més, celebrarà esdeveniments d'informació sobre els instruments del CDTI dirigits als membres de la Xarxa PIDI i assessorarà les empreses i els emprenedors sobre les línies de suport més convenients, en funció de les característiques dels seus projectes tecnològics i empresarials, cobrint tots els àmbits administratius, des dels programes locals als internacionals, i tots els àmbits de la innovació».

Cal assenyalar que les entitats PIDI atenen amb els seus propis mitjans i recursos les sol·licituds d'informació i assessorament sobre finançament públic de la I+D+I rebudes en el seu àmbit geogràfic i sectorial, i les registren en el sistema de gestió d'informació de la Xarxa PIDI. També celebren esdeveniments en col·laboració amb el CDTI, a fi de difondre els instruments i programes de finançament públic de la I+D+I i facilitar la cooperació tecnològica empresarial, i és per això que aquest servei està dirigit a empreses i emprenedors espanyols que cerquen el millor finançament públic per a les seves activitats d'I+D+I, a través de convocatòries de programes regionals, nacionals, europeus o internacionals.

Fab Lab a Vila

Per la seva banda, el director general d’Innovació, Edu Zúñiga, ha indicat que «des de la Direcció General d’Innovació, a través del conveni amb la Fundació Bit, es donarà un suport econòmic per valor de 5.000 euros per a la creació d’un Fab Lab a Vila». «Aquest Fab Lab té com a objectiu digitalitzar la indústria de la ciutat i de l’illa i crear interès entre els joves en la innovació, per aproximar aquest món als estudiants. En aquest sentit, per exemple, es diposarà d’impresores 3D per tal que es puguin testar els projectes que es vagin realitzant».

L’empresa desenvoluparà un programa formatiu adreçat a persones amb interès per l'electrònica i la mecànica i en la tecnologia 3D, i farà sessions formatives presencials sobre impressió 3D i muntatge i manteniment d’impressores 3D, amb contingut de les possibilitats existents d’oportunitat de desenvolupament professional.

A més, elaborarà i lliurarà un manual que reculli el contingut de les sessions i el material formatiu utilitzat, que podrà ser reproduït per la Fundació Bit a posteriori, parcialment o completament, en altres activitats.

La Fundació Bit ajudarà a dinamitzar el Fab Lab amb un programa formatiu, en el marc de l’encàrrec de gestió de la Direcció General d’innovació, el contingut del qual podrà ser utilitzat a Menorca i Mallorca en l’àmbit de les actuacions de Vocacions STEAM.

D’altra banda, cal assenyalar que el CDTI va informar la setmana passada que té en cartera 12 projectes de les Illes Balears amb un pressupost de 12,6 milions d’euros. D’aquestes dotze propostes de projectes destaca la participació de les empreses de les Illes en sol·licituds d’investigació i desenvolupament, amb vuit operacions: quatre propostes individuals, una de cooperació tecnològica internacional i tres en cooperació nacional en el marc del programa «Missions grans empreses».

En aquest sentit, si ampliam el balanç entre el gener del 2017 i el setembre de 2021, el CDTI ha aprovat en aquest període 29 projectes procedents de les Illes Balears, amb un pressupost de 15.648.727 euros. Cal tenir en compte que els projectes aprovats pel CDTI poden rebre diferents modalitats d’ajuts en funció del tipus de programa, les activitats del projecte, les dimensions de l’empresa i el lloc de desenvolupament d’aquesta. Els ajuts poden ser via subvenció o ajuts parcialment reemborsables.

La trobada s’ha duit a terme a l’Hotel One de Figueretes, dins del marc de la I Setmana de la Creativitat i Tecnologia d’Eivissa (CREATEC 2021), i ha comptat amb la presència del tinent d’alcalde de Vila, Aitor Morràs, el president de PYMEEF, Alfonso Rojo i Tomeu Alorda, director d’Innovació Tecnològica de la UIB.