23 d’abril 2024 Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua

Lafuente reivindica una insularitat digna i un règim especial de minimis durant la seva participació en l'Assemblea General de la Comissió d'Illes de la CPMR a Açores NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Lafuente reivindica una insularitat digna i un règim especial de minimis durant la seva participació en l'Assemblea General de la Comissió d'Illes de la CPMR a Açores

"Les Balears fan servir els seus actius únics, enfrontant reptes significatius i desplegant estratègies per a forjar una economia blava sostenible", destaca el conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, ha destacat la necessitat d'adoptar mesures reguladores especials per a les illes durant la seva intervenció en l'Assemblea General de la Comissió d'Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes (CPMR), que s'està celebrant a les Illes Açores. Lafuente ha advocat per un règim especial de minimis que permeti afrontar els sobrecostos derivats de la insularitat, així com per una actualització del complement d'insularitat a les Illes Balears, en un esforç per garantir condicions laborals justes i competitives.

En el context de la sessió 'El paper de les illes en el foment de l'economia blava sostenible i la governança marina', moderada per Lise Guennal del projecte REGINA-MSP, el conseller Lafuente ha compartit experiències al costat de Camille Pelage, conseller regional i president de la Comissió d'Economia Blava de Guadalupe, i Luís Brito e Abreu, assessor del president del Govern d'Açores i gerent del Programa Blau d'Açores, destacant les iniciatives de les Illes Balears en la promoció d'una economia blava sostenible i responsable.

"La nostra geografia insular ens obliga a ser pioners en la sostenibilitat i gestió eficient dels recursos marins, vital per al nostre desenvolupament econòmic i la protecció ambiental," ha reconegut Lafuente durant la seva intervenció. A més, ha destacat "la biodiversitat i el patrimoni cultural de les nostres illes, cosa que reforça la convicció que hem de liderar la integració de la sostenibilitat en totes les nostres polítiques econòmiques marítimes".

Lafuente ha subratllat també la importància del turisme costaner com un dels pilars fonamentals de l'economia blava en Balears. "El turisme no sols és el principal motor econòmic de les nostres illes, sinó també un sector vital per a la integració de les nostres polítiques", ha assenyalat. "Ens movem cap a un turisme més diversificat, que no sols ajudi a reduir la dependència de la temporada turística tradicional, sinó que també enforteixi la nostra economia local i contribueixi a la conservació de la biodiversitat", ha destacat.

A més, Lafuente ha subratllat la importància de reconèixer les particularitats de les regions insulars dins de les polítiques de la Unió Europea, sol·licitant suport per a mesures que permetin elevar el llindar d'ajuda i reconeixent que els increments actuals són insuficients per a cobrir les necessitats específiques de les illes. El conseller també ha reiterat la urgència de revisar el complement d'insularitat per a millorar la competitivitat de les condicions laborals en les Balears, la qual cosa és essencial per a assegurar serveis de qualitat per als ciutadans.

Addicionalment, Lafuente ha destacat la importància de les activitats nàutiques i portuàries en les Balears, afirmant que "els ports de les Balears són essencials no sols per a la nostra logística i comerç regional i global, sinó també per a sostenir la nàutica recreativa i la pesca". A més, ha esmentat la contribució de les drassanes locals, especialitzats en la construcció i reparació d'embarcacions d'esbarjo, coneguts per la seva adaptabilitat als canvis del mercat.

L'esdeveniment de l'Assemblea General de la Comissió d'Illes de la CPMR conclourà demà i Lafuente ha destacat el valor de compartir i aprendre de les experiències d'altres illes perifèriques d'Europa, assenyalant que "aquestes interaccions enriqueixen la nostra comprensió i enfocament cap a una economia blava sostenible i adaptada a les nostres realitats insulars". "Agraïm aquesta plataforma de col·laboració i esperem continuar treballant conjuntament per a aconseguir els nostres objectius comuns de sostenibilitat. Les Balears estan utilitzant els seus actius únics, enfrontant reptes significatius i desplegant estratègies per a forjar una economia blava sostenible", ha finaltzat.

La Comissió de les Illes
Dins de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d'Europa hi ha sis comissions geogràfiques, una de les quals és la Comissió de les Illes, que inclou més d'una vintena de regions d'11 països i representa una població d'aproximadament d'11 milions de persones. Des que es va crear fa més de quaranta anys, la Comissió treballa per a conscienciar als estats membres i els diferents òrgans europeus sobre els efectes de la insularitat i la necessitat d'aprovar mesures que tinguin en compte la realitat de les illes.