24 març 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern presenta el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears en el marc del Clean Energy for EU Islands NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears en el marc del Clean Energy for EU Islands

El director general d’Energia i Canvi Climàtic explica al fòrum Clean Energy for EU Islands de la Comissió Europea el full de ruta que el Govern, en col·laboració amb el IDAE, seguirà amb l’arribada de 233 milions d’euros

El Govern, a través de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, ha presentat aquest dijous en el marc del Clean Energy for EU Islands el full de ruta que seguirà amb el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears elaborat conjuntament amb l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE). Un pla dotat amb 233 milions d'euros, que té com a objectiu avançar en la sobirania energètica de les Illes Balears i que es s'emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dissenyat pel Govern d'Espanya per a la mobilització dels fons europeus Next Generation.

Les Clean Energy for EU Islands, són unes jornades per a la transició energètica a les Illes Balears, en les quals han participat representants de la societat civil i responsables d’entitats en lluita contra el canvi climàtic com Amics de la terra, Som Energia, ALCAIB o Palma XXI.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern, Pep Malagrava, s'ha referit al projecte com "un pla ambiciós per a accelerar la transició energètica que tant necessitem, no només per l'emergència climàtica sinó també per la crisi energètica derivada de la invasió russa; i un pla que permetrà no dependre tant del context internacional ni del context continental, i ser més sobirans energèticament alhora que feim una transició justa".

Per la seva banda, el director general de l’IDAE, Joan Groizard, ha destacat l'important paper dels Fons Europeus Next Generation dels quals, ha dit, "són una oportunitat per a accelerar la transició energètica i avançar cap a un model d'enèrgia neta, però també una oportunitat per a canviar i reenfocar el model productiu". També s'ha referit Groizard als 233 milions del programa específic per a les Illes Balears, que permetran, assegura, "donar resposta a les particularitats energètiques del territori i, en definitiva, aportar solucions perquè Balears pugui reduir emissions, incrementar renovables i reduir també la dependència energètica exterior".

Per part del Secretariat del Clean Energy for EU Islands, han participat Marina Montero, coordinadora tècnica del Secretariat, i Pau de Vílchez, responsable a Espanya de la iniciativa. Tots dos han destacat l’esforç del Govern de les Illes Balears per impulsar una transició energètica que empoderi la ciutadania, a través del foment de l’autoconsum compartit i les comunitats energètiques. «La transició energètica és tant una necessitat per fer front al canvi climàtic com una oportunitat per democratitzar l’energia i lluitar contra la pobresa energètica, així com diversificar i enfortir l’economia local», han dit. D’altra banda, Montero ha destacat l’aposta de la Unió Europea per accelerar la transició a través dels fons posats a disposició per als països membres i ha subratllat «la importància que té que el Govern espanyol hagi dedicat unes línies específiques del Pla de Recuperació Transició i Resiliència a la transició de les illes».

A les jornades també hi han participat Damià Gomis, director de LINCC UIB (Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB), centre d’investigadors de diferents disciplines que treballen el canvi climàtic: física, biologia o enginyeria.

Sis programes d’actuació

El Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears va ser presentat el passat dia 14 de març per part del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i es desenvolupa en sis programes.

El primer d’ells està dedicat a la creació de cinc oficines de dinamització per a la transició energètica (6,5 milions d’euros). Aquestes oficines, que han de cobrir tot el territori, tenen la funció d’acompanyar i guiar la ciutadania, les empreses i les administracions en l’absorció dels ajuts, a més de conscienciar la ciutadania i assegurar que la transició energètica és inclusiva i, per tant, arriba a totes les capes de la societat. D’altra banda, el segon programa preveu la inversió en projectes innovadors que puguin diversificar el model productiu (33,8 milions), finançant projectes que creïn llocs de feina estables i de qualitat i estimulant el talent innovador.

La major mobilització de recursos és la destinada als ajuts per a l’impuls de la transició energètica. L’objectiu és arribar a sectors no coberts per altres ajuts existents i impulsar la generació d’energia, l’emmagatzematge i la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles. Els beneficiaris podran ser particulars, donant prioritat als col·lectius vulnerables; les empreses, afavorint sobretot les petites i mitjanes empreses, i l’Administració pública.

Així doncs, el tercer programa destina 70 milions d’euros a afrontar els reptes de la insularitat, amb el finançament de més de 2.000 punts de recàrrega alimentats amb energia solar, la promoció de sistemes de lloguer compartit o la promoció del transport col·lectiu en zones d’alt valor ambiental. També preveu acompanyar la creació de zones de baixes emissions i actuacions de descarbonització de la mar, afavorir l’electrificació de fins a 20 ports i fomentar la construcció d’embarcacions de zero emissions, entre altres actuacions. Finalment, inclou accions d’autoconsum i emmagatzematge en infraestructures del cicle de l’aigua. Cal destacar també la voluntat que aquesta transformació del model energètic sigui socialment justa. Per això, el quart programa destina 30 milions a l’impuls de projectes integrals d’autoconsum en edificis amb habitatges on viuen famílies en situació de vulnerabilitat, entre altres actuacions que també impliquen l’Administració pública i els grans consumidors d’energia.

El cinquè programa destina 68 milions a ajuts a la generació d’energies renovables i dona prioritat al sòl urbà, així com a la solarització d’aparcaments, els sistemes d’emmagatzematge, la creació de comunitats energètiques i la millora en la gestió de la xarxa. Finalment, cal destacar l’aposta per la transició energètica a l’Administració de la Comunitat Autònoma, establerta en el sisè programa, que inverteix 25 milions per assolir l’objectiu d’arribar al 35 % d’autoconsum l’any 2026.