LOGO CAIB
1 juny 2023 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L'IdISBa gestionarà prop de 140.000 euros per a desenvolupar el projecte europeu «Health4EUKids» sobre obesitat infantil NNota Informativa

Foto de noticia

L'IdISBa gestionarà prop de 140.000 euros per a desenvolupar el projecte europeu «Health4EUKids» sobre obesitat infantil

Les investigadores implementaran dues accions: una intervenció comunitària en un barri vulnerable i un reforç positiu de les famíles perquè practiquin un estil de vida saludable

La Comissió Europea ha aprovat el cofinançament del projecte «Health4EUKids», dins del marc del programa EU4HEALTH, en el qual l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) participarà amb un pressupost de 138.269,68 €, a través de quatre investigadores del Grup d’Investigació en Salut Pública de les Illes Balears (GISPIB) d'IdISBa: María Ramos com a responsable del projecte, juntament amb Elena Cabeza, Catalina Núñez i Trinidad Planas, del Servei de Promoció de la Salut de la Direcció General de Salut Pública i Participació.

El projecte, el títol complet del qual és «Joint Action for the implementation of best practices and research results on Healthy Lifestyle for the health promotion and prevention of non-communicable diseases and risk factors» compta amb un pressupost global de 3.748.906,57 € i la durada serà de tres anys a partir de la seva data d'inici el desembre de 2022.

L'objectiu de «Health4EUkids» és implementar dues intervencions de prevenció de l'obesitat infantil. Aquestes dues intervencions han demostrat ser efectives, i són considerades per la Comissió Europea com a bones pràctiques per a reduir la càrrega de malalties i per a millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea.

Una de les bones pràctiques, Grunau moves, dissenyada i aplicada a Leipzig (Alemanya), consisteix en una intervenció comunitària en un barri en situació de vulnerabilitat. A través de les xarxes comunitàries del barri, amb el suport de l'ajuntament, es pretén oferir activitats als nens i nenes i a les seves famílies per a promoure un estil de vida actiu i saludable. Grunau moves es desenvoluparà en els barris Nou Llevant, Soledat Sud i Soledat Nord de Palma.

La segona bona pràctica, Smart Family, actualment en marxa en tota Finlàndia, es basa en el reforç positiu de les famílies perquè practiquin un estil de vida saludable. A les Illes Balears, aquest programa es desenvoluparà a través de l'equip de Pediatria i de la matrona d'un centre de salut, i es dirigirà en paral·lel a famílies que tenen algun fill o filla amb sobrepès i obesitat, i a parelles amb sobrepès i obesitat que estan esperant un bebè, ja que sabem que el sobrepès i obesitat dels progenitors s'associa al sobrepès i obesitat dels seus fills i filles. Smart Family es desenvoluparà en els centres de salut de Vila i Es Viver a Eivissa.

«Health4EUkids» està liderat per Grècia i en ell participen altres 11 països, entre ells Espanya amb 8 entitats designades pel Ministeri de Sanitat i liderades per la Fundació Fisabio de la Comunitat Valenciana.

Summary: L'IdISBa participarà en el projecte a través de quatre investigadores del Grup d’Investigació en Salut Pública de les Illes Balears (GISPIB)