9 desembre 2020 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

De la Concha reclama a Madrid que rebutgi la proposta de reducció d'un 15% dels dies de pesca per a la flota d'arrossegament en el Mediterrani Occidental com planteja la Comissió Europea NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

De la Concha reclama a Madrid que rebutgi la proposta de reducció d'un 15% dels dies de pesca per a la flota d'arrossegament en el Mediterrani Occidental com planteja la Comissió Europea

Balears demana conèixer els informes científics que avalin que aquesta mesura és necessària a les Illes. També rebutja que calgui delimitar noves zones de veda per fresi o concentració d'alevins

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha participat avui en el Consell Consultiu de Política Pesquera entre el Ministeri d'Agricultura i les comunitats autònomes. En la reunió s'han debatut, entre altres assumptes, l'esborrany de Reglament pel qual es fixen, per a 2021, les possibilitats de pesca en la mar Mediterrània i la mar Negra. Aquest reglament és el resultat del pla pluriennal per a la pesca demersal en el Mediterrani occidental que va entrar en vigor fa un any. Enfront de la proposta de la Comissió Europea que planteja una nova reducció del 15 per cent dels dies de pesca per a la flota d'arrossegament en el Mediterrani Occidental per a 2021, De la Concha ha demanat al Ministre Luis Planas que rebutgi aquesta proposta en la negociació que tindrà lloc en el Consell de Ministres de Pesca la setmana vinent. 

En aquest sentit, la consellera balear ha explicat que la flota d'arrossegament de les Balears ja va aplicar la reducció del 10% dels dies de feina que marcava el reglament per al primer any; un segon ajust del 15% en l'any vinent tindria, en paraules de la consellera “un impacte impossible d'assumir per a la flota d'arrossegament de les illes”. 

Mae de la Concha ha recordat que el reglament preveu una reducció del 40% en tot el període que abasta entre l'any 2020 a 2025, i que si el primer any ja s'ha aplicat una reducció del 10%, el 30% restant es pugui repartir entre l'1 de gener de 2021 i l'1 de gener de 2025, “sempre en funció de l'evolució de les espècies, d'acord amb els informes científics disponibles”. Per això, des de Balears, es demana que si les dades actualitzades mostren que hi ha una millora, no siguin aplicable aquestes noves reduccions i que d'haver-les, sigui en un percentatge el més ajustat possible; per a això, es reclama al Ministeri que es tingui en compte també la realitat de cada subzona geogràfica. 

Un altre dels punts a debat en la reunió ha estat la necessitat de delimitar la zones de veda per fresi o concentració d'alevins (zona de tancament a l'activitat pesquera). La consellera balear ha recordat que des de la Direcció General de Pesca es va remetre una carta al Ministeri en la qual se sol·licitava que es tinguessin en compte les zones ja tancades de manera permanent a la pesca d'arrossegament de fons a les Illes Balears, tant en la plataforma continental, que afecten el reclutament del moll, com de plataforma profunda i talús, que afecten la resta d'espècies (gamba blanca, escamarlà, lluç i gamba rosada). 

Mae de la Concha ha detallat que, dels 28.290 km² que té el promontori balear submergit, ja hi ha 2.261 Km² on no es pot practicar la pesca d'arrossegament; per tant, es queda una zona hàbil per a la pesca de 26.029 km². Si a aquesta se li resten totes les zones que es troben dins del Parc Nacional Marítim-Terrestre de Cabrera, el LIC del Canal de Menorca i Reserves marines, que equivalen a un total de 2.687 km², “significa que tenim més d'un 10% de la zona apta per a la pesca d'arrossegament on ja existeixen aquestes limitacions”. “Aquest percentatge és superior a l'existent en qualsevol altra zona del Mediterrani”, ha subratllat De la Concha qui, per tant, descarta que calgui delimitar encara més zones. 

Demà està previst que se celebri el Consell Consultiu i Sectorial sobre la Política Agrària Comuna en el qual també participarà la consellera balear.