7 març 2023 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Parlament aprova la Llei d’Àrees Municipals d’Impuls Comercial per a promoure la revitalització econòmica dels centres urbans NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Parlament aprova la Llei d’Àrees Municipals d’Impuls Comercial per a promoure la revitalització econòmica dels centres urbans

El vicepresident Yllanes ha defensat la norma com una aposta ferma per un model de comerç de proximitat que permeti reforçar l’activitat econòmica i la vida mateixa als centres urbans i als nostres municipis

El Parlament de les Illes Balears ha validat aquest dimarts la Llei d’Àrees Municipals d’Impuls Comercial (AMIC) que el Consell de Govern va aprovar el passat 7 de novembre, un instrument de col·laboració publicoprivat que té l’objectiu de millorar l’economia local a través del teixit comercial, mitjançant la cooperació entre negocis, i entre aquests i els ajuntaments, en els centres comercials tradicionals.

«El futur de les nostres economies locals comença per reforçar el model col·laboratiu», ha destacat el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, que ha defensat avui en el Parlament aquesta norma promoguda des de la Direcció General de Comerç del Govern. «La col·laboració multidisciplinària proporciona avantatges clau per bregar amb grans multinacionals que disposen de molts més recursos, ja siguin grans superfícies o gegants del comerç electrònic. Tenir èxit amb un negoci avui dia necessita de marcs més amplis que no pas l’acció individual», ha afegit.

L’objectiu de la Llei és impulsar la creació de xarxes col·laboratives per modernitzar i promocionar àrees de concentració d’activitat econòmica als centres urbans. Això es durà a terme mitjançant la signatura d’un conveni, amb una durada limitada, entre els comerços i els ajuntaments, per tal de desplegar un pla d’actuació obert als canvis que els seus propis components decideixin en assemblea.

Així, una AMIC és una zona geogràfica d’un o diversos municipis prèviament delimitats, on l’administració o administracions locals es posen d’acord amb les activitats empresarials per promoure i dinamitzar una zona comercial mitjançant un pla d’actuació que s’ha d’adequar a les finalitats que, en assemblea, hagin decidit els components de l’AMIC.

Es tracta, doncs, d’una eina habilitant que ha estat consensuada amb tots els agents i que té com a objectiu facilitar l’autoorganització de les propietàries i els propietaris i comerciants de locals de negocis oberts al públic per desenvolupar iniciatives de millora. És totalment voluntària, democràtica i per iniciativa dels mateixos comerços, els quals actuaran amb responsabilitat financera pròpia, i la seva gestió serà autònoma.

«Aquesta Llei constitueix no només una eina útil, urgent i necessària per a la revitalització comercial dels petits comerços en determinades àrees degradades dels municipis de l’arxipèlag balear, sinó que, a més, facilita la protecció i impuls del petit comerç i el dota d’un instrument amb el qual fer força davant la situació de vulnerabilitat que sofreixen enfront de les grans superfícies comercials, el comerç electrònic o la venda ambulant no autoritzada», ha conclòs el vicepresident Yllanes.

La norma completa la planificació i l’aposta per un model de comerç de proximitat que el Govern ha fet durant tota la legislatura, amb iniciatives com la catalogació i promoció de comerços emblemàtics, que ja sumen més de 250 arreu de les Illes; els ajuts a la modernització, la rehabilitació, la digitalització i la millora de la competitivitat del petit i mitjà comerç, enguany per un valor rècord agregat de gairebé nou milions d’euros entre fons propis i Next Generation; les campanyes de bons comercials, així com el suport a projectes col·lectius de dinamització comercial que tan bona acollida han obtingut com la Fira d’Estocs de Menorca, la campanya Viu Mallorquinament o Manacor Encantat.

Els negocis comercials urbans són un sector clau per a la diversificació econòmica a les Illes Balears, amb més de 60.000 treballadores i treballadors i 15.000 establiments i empreses.