17 gener 2023 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

El programa del Pacient Actiu posa en marxa tres tallers entre iguals per a persones cuidadores i per a portadores d’un estoma NNota Informativa

L’objectiu és que les persones assistents millorin la qualitat de vida i l’afrontament de la malaltia

El programa del Pacient Actiu posa en marxa tres tallers entre iguals per a persones cuidadores i per a portadores d’un estoma

Les sessions entre iguals tenen lloc en els centres de salut de Trencadors i sa Torre, i a l’Hospital de Manacor

El Programa del Pacient Actiu posa en marxa el gener tres tallers entre iguals, dos dels quals van dirigits a persones cuidadores i un altre, a persones portadores d’un estoma. Els tallers, impartits per persones cuidadores i pacients actius formadors, tenen per finalitat que les persones assistents millorin la qualitat de vida i l'afrontament de la malaltia mitjançant l'educació entre iguals.

Pel que fa als tallers dirigits a persones cuidadores, les dates són les següents.

Al Centre de Salut Trencadors, comença avui 17 de gener i acaba el 21 de febrer. Tindrà lloc cada dimarts, de 10.30 h a 12.30 h.

Al Centre de Salut Sa Torre (Manacor), comença el 23 de gener i acaba el 27 de febrer. Es durà a terme cada dilluns, de 9.30 a 11.30 h.

Quant al taller adreçat a persones portadores d'un estoma (colostomia, ileostomia i urostomia), que es farà a l'Hospital de Manacor, comença el 26 de gener i acaba el 2 de març i es reuniran cada dijous, de 10.00 h a 12.00 h.

Per apuntar-se a un d’aquests tallers s’ha d’escriure un correu electrònic a: gapm.pacientactiuib@ibsalut.es o telefonar al 971 17 58 83/4 de 8.00 a 15.00 h.

 

Més de 130 pacients actius formadors

Cal recordar que les Illes Balears compten amb més de 130 pacients i persones cuidadores actives formadores, preparats per dur a terme tallers entre iguals que ajudin altres usuaris a millorar l’afrontament de la malaltia o de la situació amb què conviuen.

El Programa del Pacient Actiu, que s’emmarca dins el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat, té l’objectiu de formar persones que pateixen malalties cròniques o que tenen cura d’aquests pacients perquè puguin impartir tallers en centres de salut, hospitals o associacions, adreçats a altres persones amb les mateixes patologies. D’aquesta manera, es poden intercanviar experiències i compartir consells que permetin afrontar millor una malaltia crònica.

Les malalties que abasta el Programa són la diabetis, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), la insuficiència cardíaca i cardiopatia isquèmica, la malaltia renal crònica, l’esclerosi múltiple, el càncer de mama, la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica, les malalties inflamatòries articulars (artritis reumatoide, espondilitis anquilosant i artritis psoriàsica), les persones ostomitzades (colostomia, urostomia i ileostomia), les immunodeficiències primàries i les persones cuidadores de persones dependents (a causa d’una demència, per edat molt avançada, etc.). En 2022, a més, s’hi varen començar a incorporar altres malalties com ara les malalties inflamatòries intestinals (Crohn i colitis ulcerosa), les incontinències, l’ictus i el dolor pelvià crònic.

Al llarg de l’any 2022 s’han duit a terme 8 tallers entre iguals per a persones amb diabetis (en el Centre de Salut Son Gotleu), malaltia pulmonar obstructiva crònica, malaltia renal crònica i malalties inflamatòries articulars (aquests 3 tallers es feren a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, esclerosi múltiple a Son Espases i insuficiència cardíaca/cardiopatia isquèmica i fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica (aquests dos tallers s’impartiren al local de l’associació de pacients ADAAIB a Llucmajor). Un total de 79 persones varen completar els tallers.