14 juny 2017 | <9ªL> Presidenta

El Govern crearà un centre de formació professional nàutica per a devers 400 alumnes anuals, que es finançarà amb l’Impost de Turisme Sostenible NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern crearà un centre de formació professional nàutica per a devers 400 alumnes anuals, que es finançarà amb l’Impost de Turisme Sostenible

La presidenta Francina Armengol ha destacat que el sector nàutic és estratègic per a la diversificació econòmica de les Illes Balears
Mallorca comptarà amb un centre de formació professional especialitzada en el sector nàutic. El Govern ha posat en marxa la creació d’aquest centre, que oferirà formació reglada, estable i integrada en reparació i manteniment d’embarcacions.
 
Aquest projecte respon a la política del Govern per millorar el model productiu de les Illes Balears. El nàutic és un sector “emergent” i “estratègic i que crea gran competitivitat”, ha indicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant una visita a l’espai on s’ubicarà el nou centre. Es tracta d’una nau de la EMT situada al polígon de Son Castelló, que l’Ajuntament de Palma llogarà al Govern.
 
Armengol ha destacat que el sector nàutic és creador de llocs d’ocupació. En aquest sentit, cal destacar que de 2009 a 2016 l’ocupació en el sector ha acumulat un augment de més del 32 per cent. A més, “són llocs de feina que es creen durant la temporada d’hivern, que és quan es fa el manteniment i es reparen les embarcacions”, ha dit la presidenta.
 
Per la seva banda, el vicepresident, Biel Barceló ha ressaltat que aquest projecte es finança a través d’allò recaptat amb l’Impost de Turisme Sostenible. “Hi destinam 1,5 milions només enguany i 1,5 milions més l’any que ve”. En total, el pressupost estimat del projecte és de 4,8 milions d’euros. Finalment, el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha subratllat que aquest és un “un dels projectes estratègics de legislatura” i també ha posat l’accent en la col·laboració amb el sector per a què el projecte s’adapti a les seves necessitats.
 
 
El sector nàutic destaca per ser creador de llocs de feina qualificats, amb unes condicions i unes retribucions més altes que la mitjana a les Illes Balears. A més, es dóna la circumstància que les empreses del sector es veuen limitades per la manca de professionals qualificats. Ho demostra el fet que el percentatge d’estrangers que hi fan feina (31 %), molt per damunt de la mitjana a les Illes Balears (16,9 %).
 
L’oferta formativa del nou centre nàutic anirà destinada tant a nous professionals com a la formació contínua. En aquest sentit, cal tenir en compte que el sector està molt marcat per la innovació constant (ús de nous materials, per exemple) i que, per tant, és necessari el “reciclatge” constant dels seus professionals.
 
Amb la creació d’aquest centre de formació professional, el Govern aporta solucions a les necessitats del sector i pretén evitar que se segueixin perdent oportunitats d’ocupació a causa de la manca d’oferta formativa.
 
Aquest projecte s’emmarca en el Pla de Competitivitat de les Illes Balears, acordat amb tots els agents socials, i en un eix bàsic d’aquest Govern: la diversificació del model econòmic perquè sigui més sòlid, competitiu i ofereixi treballs de qualitat.
 
El projecte
El futur centre de formació nàutica oferirà més de 40 accions formatives dividides en certificats professionals de reparació d’embarcacions, cursos d’especialitats formatives incloses en el fitxer del SEPE, graus d’FP reglada i titulacions de Marina Mercant en coordinació amb el Centre Integral de Formació Professional Nauticopesquera.
 
Es farà formació en temes com ara el manteniment d’elements estructurals d’embarcacions, reparació d’elements de fusta, treballs en pintura i en fibra, manteniment de motors, instal·lació de sistemes electrònics, etc. Les instal·lacions comptaran amb un taller de sistemes i un taller d’estructures, on es farà l’aprenentatge pràctic.
 
Per altra banda, com que el projecte neix amb la vocació de donar resposta al mercat laboral i un servei integral a les empreses nàutiques, el centre també comptarà amb un servei d’intermediació laboral nàutica del SOIB Empresa (per fer d’enllaç entre treballadors i empreses i adaptar la formació a les necessitats de les empreses).
 
La presentació del Centre de Formació Professional Nàutica també ha comptat amb l’assistència del batle de Palma, José Hila, representants dels sindicats CCOO i UGT i representants d’empreses i associacions del sector nàutic.