25 maig 2024 Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

La Fundació Bit organitza una jornada de bones pràctiques amb motiu de la reunió del comitè del projecte europeu CESAM a Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Fundació Bit organitza una jornada de bones pràctiques amb motiu de la reunió del comitè del projecte europeu CESAM a Mallorca

Els socis institucionals i les empreses sòcies del projecte en Economia Circular i Sostenibilitat en agroalimentació a la Mediterrània, CESAM, han participat en les jornades organitzades els dies 23 i 24 de maig per la Fundació Bit a Mallorca

Amb la seva participació en aquest projecte, la Fundació Bit reafirma el seu compromís amb el foment de la innovació, la sostenibilitat i el suport a les empreses del sector agroalimentari a les nostres illes

La Fundació Bit, en el marc del CESAM, va organitzar el passat divendres 24 de maig una jornada de bones pràctiques en economia circular i sostenibilitat al ParcBit. Primerament, els socis institucionals del projecte europeu: Euroregió, ACCIÓ, Fundació Bit, AD’OCC i ASOI, van presentar els serveis que ofereixen a les empreses de les seves regions en matèria d’innovació i sostenibilitat.

La jornada va continuar amb les ponències d’experts en sostenibilitat de les Illes Balears: Neus Andreu, cap del departament de Residus i Economia Circular, i Maria Francisca Capote Cifre, cap de negociat del mateix departament, depenent de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia; Aina M. Ripoll, directora de la Unitat d’Intel·ligència Econòmica d’Impulsa Balears; i Marta Pons, directora del Clúster de Transició Ecològica de les Illes Balears (Clúster TEIB).

Aquesta presentació de bones pràctiques institucionals a les Illes Balears va finalitzar amb la intervenció de l’Oficina Innobal, depenent de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Innovació, amb la intervenció del cap de servei d’Innovació, Omar Beidas, qui va presentar també l’Estratègia Regional d’Innovació per l’especialització intel·ligent (RIS3 2021-2027).

El matí del 23 de maig, es va realitzar una visita a l'empresa Terracor, dedicada al cultiu de fruites i verdures a Manacor, per veure la prova pilot que ha posat en marxa la startup francesa Asclepios Tech en el marc del projecte. Aquesta solució de tractament foto biològic basada en senyals de llum redueix el consum d’aigua i els patògens, amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat agrícola i la seguretat alimentària. Els socis del projecte CESAM també van tenir l’oportunitat de conèixer les instal·lacions de Terracor, una empresa mallorquina compromesa amb la producció i consum sostenible.

Després de la visita a Terracor, es va celebrar la reunió de comitè dels socis del CESAM, el principal motor de l’organització d’aquests dos dies d’esdeveniments, per continuar treballant en els principals objectius d’aquest projecte, finançat en un 70% per la Unió Europea i coordinat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània. Un dels aspectes més rellevants d’aquesta trobada va ser tractar el sistema de finançament en cascada amb un pressupost de 900.000 €. S’espera la posada en marxa d’aquest finançament a principis de 2025, donant suport al 100% a unes vint pimes de les tres regions participants: Occitània, Catalunya i Illes Balears. Cada pime agroalimentària rebrà un màxim de 60.000 €.

Sobre el projecte CESAM

El projecte CESAM (Economia Circular i Solucions Sostenibles per al Sector Agroalimentari a la Mediterrània) reuneix 9 socis de les regions europees d’Occitània, Catalunya i Balears amb objectius comuns per al sector agroalimentari: l’economia circular i la sostenibilitat. Els 3 territoris formen un espai lògic de cooperació amb objectius i prioritats similars. 

Dels nou socis, quatre són socis institucionals dels ecosistemes regionals d’innovació (agències regionals d’innovació, clústers i administracions públiques especialitzades): Euroregió, Fundació Bit, ACCIÓ, AD’OCC i Agri sud-ouest;  i els altres cinc són pimes amb necessitats específiques d’inversió per desenvolupar les solucions innovadores: NewTimes (OCC), Asclepios Tech (OCC), Terracor (IB), Derypol (CAT) i GoZeroWaste (CAT). Amb aquest consorci, el projecte CESAM pretén promoure solucions innovadores d’economia circular i sostenibilitat per a les tres regions, amb un fort potencial de desenvolupament a altres regions europees. El projecte es compon de 4 subprojectes d'inversió que es completaran mitjançant una convocatòria oberta de projectes.

El projecte CESAM i el sistema de vals associats se centraran en 4 tipus de solucions sostenibles i d’economia circular: Tractament i reciclatge d’aigües industrials i ús concertat de l’aigua; envasos: ecodisseny i sense plàstic, nous materials o solucions circulars; optimització de processos i processos circulars: reducció de residus, recuperació de coproductes.