28 d’abril 2023 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Més de 80 persones participen en el programa Sport2live d'exercici físic i esport que es du a terme com a estratègia terapèutica en salut mental NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Més de 80 persones participen en el programa Sport2live d'exercici físic i esport que es du a terme com a estratègia terapèutica en salut mental

La jornada ha tingut lloc a les instal·lacions de la Rafa Nadal Academy by Movistar

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha inaugurat la 1a jornada del programa d’exercici físic com una nova estratègia terapèutica de salut mental, que ha tengut lloc a instal·lacions de la Rafa Nadal Academy by Movistar a Manacor. Ha organitzat l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears i ha comptat amb la col·laboració de l’Aliança Otsuka Lundbeck i Sport2Live.

A la trobada han participat més de 60 professionals i usuaris, entre psiquiatres, psicòlegs, infermeres i infermers de salut mental, treballadors socials, terapeutes ocupacionals i educadors físics, entre d’altres.

La jornada està centrada en la posada en comú del programa Sport2Live com a estratègia terapèutica per als usuaris dels recursos de salut mental. Aquest programa es du a terme a les àrees de salut mental de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, l’Hospital d'Inca i l'Hospital Mateu Orfila.

La consellera ha explicat que l’objectiu del programa és utilitzar l’exercici físic com una estratègia per millorar la salut, entenent-la com un tot, i tenint en compte tant la part orgànica com la del benestar emocional. «Sens dubte, és una gran oportunitat per introduir l’exercici físic i convertir-lo en un hàbit i un estil de vida a partir d'un programa estructurat, desenvolupat des de la visió interprofessional, i que asseguri una periodicitat i un seguiment».

Per accedir al programa els usuaris són derivats des dels hospitals de dia de salut mental, i es preveu la participació des d'altres recursos com ara les unitats comunitàries de rehabilitació, les unitats de salut mental i entitats del tercer sector.

Fins avui hi han participat 82 persones entre les tres àrees de salut mental. Així, 40 persones hi participen a l’Hospital Universitari Son Llàtzer (28 dones i 12 homes); 13 persones a l’Hospital d'Inca (11 dones i 2 homes), i 29 persones a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca (3 dones i 26 homes).

El programa utilitza la mateixa metodologia en els tres centres hospitalaris, que consisteix a adaptar l’entrenament a les necessitats de cada pacient. En aquest sentit, pretenen millorar la salut des de la perspectiva biològica, millorant la condició física; psicològica, millorant l'autoestima i el benestar emocional, i social, a través de relacions amb l’entorn i entre iguals.

L’equip de professionals que dirigeixen les activitats en coordinació amb els professionals de salut mental tenen el Grau d’Activitat Física i Esport, a més de fer una formació per entrenar persones amb problemes de salut mental severa.

Els entrenadors i professionals de la salut mental combinen el treball de força amb l’aprenentatge d’esports i jocs, i introdueixen  aspectes psicològics, cognitius i socials, per així aconseguir els beneficis de l’exercici físic a escala orgànica i en l’àmbit de la salut mental.

La jornada pretén visibilitzar el programa i fer-lo extensiu a altres àrees assistencials, a més de donar continuïtat a la investigació iniciada per evidenciar-ne l’eficàcia i compartir l’experiència amb professionals d’altres recursos d’atenció.