6 juliol 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Oberta la convocatòria d’incentius a la mobilitat elèctrica, MOVES III NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Oberta la convocatòria d’incentius a la mobilitat elèctrica, MOVES III

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, s’ha reunit aquest migdia amb organitzacions empresarials, associacions de concessionaris i estacions de servei per promoure uns ajuts que disposen d’un pressupost inicial de 9,3 milions d’euros, als quals es poden acollir tant particulars com empreses.

L’aposta de la Vicepresidència del Govern per la mobilitat elèctrica fa una passa més aquesta setmana amb la posada en marxa del programa d’incentius MOVES III, una convocatòria a la qual ja es poden acollir els usuaris des del 5 de juliol fins al 31 de desembre de 2023. Una línia d’ajuts, coordinada pel Ministeri per a la Transició Ecològica a través de l’IDAE, que ha adjudicat a les Illes Balears un pressupost inicial de 9,3 milions d’euros, distribuïts en quatre anualitats fins al 2024. El programa, al qual es poden acollir totes les compres i actuacions realitzades des del 10 d’abril de 2021, compta amb dues línies principals d’actuacions: d’una banda, l’adquisició de vehicles elèctrics endollables (6,3 M€) i, de l’altra, la infraestructura de recàrrega per a vehicles elèctrics, tant pública com privada (3 M€).

«Aquest programa ajudarà a electrificar la nostra flota, transformar la mobilitat i complir així amb els objectius marcats a la Llei de canvi climàtic, impulsant entre tots junts la descarbonització del sector», ha explicat el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, qui ha afegit que «cal tenir en compte que en el cas que s’esgoti el pressupost es preveu la possibilitat d’ampliar el crèdit. Per tant, no es deixarà cap sol·licitant sense el seu ajut».

Malagrava s’ha reunit aquest migdia a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica amb representants d’ASINEM, ASEDA, PIME, CAEB, federacions hoteleres de les Illes Balears, ANGED, AEVAB, BALEVAL, FEBT, ASIMA i AESBA, associacions que aglutinen el sector del transport, els concessionaris de cotxes i les estacions de servei. Sectors vinculats tant a la venda de vehicles i canals de comercialització amb els particulars, com també les principals organitzacions empresarials que poden beneficiar-se d’aquests ajuts.

Malagrava ha destacat que la convocatòria que ara s’obre preveu una intensitat d’ajuda major en el cas de desballestament de vehicles. Per exemple, en el cas d’un turisme per a un particular hi ha fins a 2.500 euros de diferència: 7.000 euros d’ajut amb desballestament o 4.500 euros sense. També s’augmenten els ajuts un 10 % en el cas d’adquisició de vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, taxis i persones que resideixen en municipis de manco de 5.000 habitants. En el cas d’empreses, s’estableix un límit d’ajuts de 50 vehicles per beneficiari i any.

Pel que fa a la implantació d’infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics, per a particulars la quantia de l’ajut és del 70 % del cost subvencionable per a actuacions en municipis de 5.000 o més habitants. Aquest percentatge arriba fins al 80 % per a actuacions en municipis més petits. La convocatòria afavoreix la participació de les petites i mitjanes empreses, que es beneficiaran de major intensitat en la quantia dels ajuts previstos: per exemple, en el cas que la infraestructura de recàrrega sigui d’accés al públic, tengui una potència igual o superior a 50 KW i s’ubiqui en un municipi de menys de 5.000 habitants, el cost subvencionable és del 40 %; però si es tracta d’una mitjana empresa aquest percentatge puja al 50 %, i fins al 60 % si és una petita empresa.

El director general d’Energia ha recordat que el MOVES III multiplica per quatre l’ajut per a vehicles elèctrics i punts de recàrrega a les Illes Balears: 9,3 milions d’euros, front als 2,5 milions de la convocatòria anterior. Aquest pla constitueix la primera línia d'actuació en matèria de mobilitat sostenible del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència presentat pel Govern d'Espanya a la Unió Europea per accedir al programa de finançament Next Generation EU. En la mateixa línia, el pla inclou altres mesures encaminades a potenciar la mobilitat sostenible en àmbits com el transport públic, la mobilitat no motoritzada i l'establiment de zones de baixes emissions.

Per a més informació: https://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=4758744&coduo=2390767&lang=ca