28 desembre 2015 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca presenta el llibre La sexualitat de les figueres i del seu insecte pol·linitzador de Joan Rallo NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca presenta el llibre La sexualitat de les figueres i del seu insecte pol·linitzador de Joan Rallo

Es tracta d’un llibre amb coneixements científics d’interès a nivell mundial i que forma part de la col·lecció quaderns d’Agricultura
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, per mitjà de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i l’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), persegueix l’objectiu de promoure les activitats de recerca, formació i experimentació en l’àmbit agrari i fer-ne públics els resultats. Per això, una vegada més, la Conselleria aporta l’experiència i la saviesa del senyor Joan Rallo García, el nostre autor més experimentat en fructicultura, que ha enllestit una tasca de deu anys de feina i de recerca sobre una qüestió ben curiosa i poc tractada pels autors que han escrit sobre les figueres.
 
Amb el títol La sexualitat de les figueres i del seu insecte pol·linitzador, Rallo ens ofereix la possibilitat d’endinsar-nos en la simbiosi entre la figuera i l’insecte Blastophaga psenes, que s’encarrega de pol·linitzar-la.
 
El llibre comença tractant específicament de les varietats i les formes biològiques de les figueres, les classes de figues, les flors i el pol·len, la diferenciació entre els individus masculins i femenins, el cicle vegetatiu de les figueres, l’insecte que les pol·linitza, les figueres bíferes, el cicle de reproducció, etcètera; continua recorrent la història de les figueres des de l’origen fins a l’època actual, la coevolució amb l’insecte pol·linitzador i la pràctica de la caprificació a Espanya, i acaba explicant alguns insectes que mantenen una relació de mutualisme amb el gènere Ficus.
 
A més de divulgar un coneixement necessari per qui té interès en el món de les figueres, amb aquesta edició l’autor persegueix incentivar els agricultors a implantar cultivars utilitzant la pràctica de la caprificació per millorar la qualitat de les figues, i alhora fomentar la creació d’una col·lecció de cabrafigueres. La intenció també és explicar un contingut complex d’una manera planera, senzilla i de lectura fàcil per arribar millor a un públic divers. Estam convençuts que ho ha aconseguit.
 
 
El perquè d’aquesta publicació per Joan Rallo
 
Des de sempre m’ha cridat l’atenció la relació entre la figuera i el seu insecte pol·linitzador, un assumpte sobre el qual tots els autors coneguts que escriuen o han escrit sobre la figuera passen de puntetes. Una relació engrescadora pendent d’estudiar que sempre havia aparcat en espera de tenir temps suficient,i que ara, deu any després d’haver-la començat a investigar amb una petita col·lecció de figueres i cabrafigueres, algunes obtingudes de llavor i altres de plàntules silvestres, m’ha permès obtenir la sèrie de dades que ha fet possible aquesta publicació, la qual, a més de contribuir al coneixement de les figueres, aspira també a:
— Actualitzar els coneixements que fins ara tenim sobre les figueres, especialment els referents a la seva sexualitat, a la falsa partenocàrpia que se’ls adjudica, a la forma real de pol·linització, a la seva antiguitat com a cultiu, etc.
— Donar a conèixer la importància de la relació entre un vegetal, la figuera, i un animal, l’insecte pol·linitzador, per assegurar la supervivència en el temps d’ambdues espècies.
— Descriure per primera vegada el cicle de l’insecte a Mallorca, la qual cosa, que sapiguem, encara no s’ha fet mai a cap altre lloc de l’Estat.
— Motivar el cultivador a establir plantacions modernes i promoure el canvi de cultivars en algunes de les que ja hi ha, utilitzant la pràctica de la
caprificació per aconseguir figues de més qualitat tant per a l’assecatge com per a l’alimentació animal.
— Ajudar a crear consciència sobre la necessitat d’establir una col·lecció de varietats de cabrafiguera que pugui servir de base no només per a la pol·linització dels cultius futurs sinó també per protegir i fomentar la biodiversitat de les figueres.
— Contribuir a fer més comprensible la complexa relació figuera-insecte a pagesos, tècnics, estudiants i persones interessades en el complex món
de les figueres.
— Col·laborar al coneixement de la fauna i la flora de les figues relacionada amb el mutualisme entre la figuera i l’insecte pol·linitzador.