8 setembre 2022 Presidència

Francina Armengol inaugura la tercera edició de les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera, enguany centrades en l’impuls d’una economia més igualitària NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Francina Armengol inaugura la tercera edició de les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera, enguany centrades en l’impuls d’una economia més igualitària

La presidenta ha reivindicat que «les dones sostenim la vida i feim possible l’economia» i que «una economia més feminista és una societat millor, més justa i igualitària»

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha inaugurat avui al Centre Cultural de Can Ventosa a Eivissa, la tercera edició de les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera, que enguany porten com a títol ‘Economia per a la igualtat. L’agenda feminista’.

Durant l’acte, Francina Armengol ha manifestat que «una economia més feminista és una societat millor, més justa i igualitària», i ha apuntat que cal treballar per assolir una «igualtat real tant a l’espai públic com privat per tenir les mateixes oportunitats». «Cal una major corresponsabilitat de les tasques domèstiques i de cures, però també donar valor i reconèixer del paper de les dones en aquestes». «Les dones sostenim la vida i feim possible l’economia», ha afegit.

La presidenta ha refermat el compromís del Govern de «seguir impulsant polítiques públiques feministes -tal com hem fet els darrers anys-, reforçant els serveis de dependència, l'educació 0-3 anys, la nova prestació d'atur per a treballadores de la llar, el Pla Corresponsables i Conciliació, els agents de coeducació i mesures com la reforma laboral i el salari mínim interprofessional, que afavoreixen majoritàriament a dones, que som les que més patim la precarietat laboral».

D’altra banda, la titular de l’executiu ha recordat que «encara vivim a una societat patriarcal» i que «malgrat els molts avanços assolits gràcies a la lluita i l'empenta del moviment feminista, encara queda molt camí per recórrer». «Una de les pròximes passes ha ser acabar amb l’explotació i esclavatge que suposa la prostitució».

Finalment, ha advertit que «alguns ens volen petites i febles. Davant això, hem d'estar encara més fortes i unides que mai. El moviment feminista és una revolució pacifista, un arbre ben arrelat a les Illes que continua creixent amb la il·lusió i la força de totes».

A l’acte d’inauguració també han participat la secretaria d’Estat de Migracions, Isabel Castro; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, i la directora de l’IBDona, Maria Duran. També s’ha projectat un vídeo de salutació de la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

Les Aules Feministes estan organitzades per l’Institut Balear de la Dona en col·laboració amb l’Ajuntament d’Eivissa i els consells d’Eivissa i Formentera. En aquesta edició es vol posar l’accent en la necessitat que l’economia tingui presents les necessitats i els valors de les dones.

Després de l’obertura oficial s’ha celebrat una taula rodona per analitzar la reforma laboral amb perspectiva de gènere i amb la participació de Iago Negueruela, conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball; Francisca Garí, secretària de Polítiques Socials i Igualtat d’UGT Illes Balears; Eva Cerdeiriña, secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de CCOO Illes Balears; Dolores Fernández, presidenta de l’Espai Dones Formentera, i Mariví Mengual, presidenta de l’Associació de Dones Progressistes d’Eivissa.

Posteriorment està prevista la presentació dels estudis «La violència sexual sense record a les Illes Balears», i «Estudi del tractament judicial donat a les dones i a les seves filles i fills menors d’edat en els procediments de família en els quals es constata l’existència de violència de gènere 2021». 

Demà divendres es pronunciaran diverses ponències que reflexionaran sobre la infraestructura de l’economia, les claus feministes per a una economia en igualtat, la digitalització i el gènere o els desafiaments amb què es troben les dones joves. La jornada acabarà amb l’actuació «La palabra y la música. Herramientas contra la violencia hacia las mujeres», a càrrec de Lourdes Pastor (veu) i Melón Jiménez (guitarra).

El dissabte, les Aules es traslladaran a Formentera, a la sala de cultura, amb una ponència sobre els plans d’igualtat en els mitjans de comunicació públics, i un espai de presentació de bones pràctiques en la lluita contra la bretxa salarial des de les administracions públiques. La clausura anirà a càrrec de la Secretaria d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez.

Entres les ponents d’aquesta edició es troben la filòsofa Ana de Miguel, la doctora en economia i experta europea Carmen Castro, la catedràtica emèrita Cecilia Castaño, la periodista Montserrat Boix i la presidenta de la Federació de Dones Joves, Ada Santana.

Les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera van néixer l’any 2020 com a espai de reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador. La imatge que representa el cartell de les jornades fa referència a dues dones clau en la història del feminisme. D’una banda, Olympe de Gouges, que en plena Revolució Francesa, l’any 1791, va escriure la primera Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana, i, de l’altra, Mary Wollstonecraft, que un any més tard va escriure la Vindicació dels drets de la dona.