LOGO CAIB
Contingut
...
28/02/19
DISCURS DIA DE LES ILLES BALEARS 2019
DISCURS DIA DE LES ILLES BALEARS 2019
Bon vespre i gràcies per ser aquí.
 
A tots. Perquè tots, sense excepció, sou el múscul i el geni de la societat forta i de progrés que estam construint junts.
 
Sou el reflex brillant de la història admirable d’unes illes que van sempre a l’avantguarda. Una societat visionària, valenta i decidida que, al seu dia, fou capaç d’unir talent i capacitat de treball per construir aquest impressionant espai que avui ens acull. Fa gairebé 600 anys, la gent d’aquestes illes començà a posar els fonaments d’aquest majestuós edifici. La Llotja va néixer com a punt de trobada i comerç, un lloc d’intercanvi i coneixement on bullien idees i projectes. I això ha estat durant aquests segles: un monument a l’esperit d’aquestes illes, a l’amplitud de mires, a la capacitat integradora i a la passió pel mestissatge cultural d’una Mediterrània que duim a l’ànima.
 
Aquesta és la riquesa i la bellesa d’aquesta Llotja i de tota la nostra societat, digna hereva d’un passat brillant que, a vegades, oblidam, però que despunta cada dia en els nostres fets, en cada assoliment individual i en cada èxit col·lectiu.
 
Ho fa en moments d’urgència, en dies com aquells en què, units en el dolor i en la reacció, vàrem respondre amb tota la força de la societat als estralls de la natura, desfermada sobre el Llevant mallorquí. El malson ens recordà el millor que som. Ens mostrà una societat generosa en l’esforç, determinada en la resposta, unida en les solucions i els sentiments.
 
Com compartim tots el dolor per les 13 persones que varen perdre la vida a aquesta tragèdia i que han deixat un buit irreparable en els seus familiars i amics. I ens identificam amb tota la gent que va contemplar davant seu com era arrasada la seva llar, llocs plens de records i bens preuats.
 
Però dels moments més freds i obscurs en sortim amb la calor de tots. Units i més forts. Demostrant que en aquestes illes som de veritat la família unida que va fer costat a Sant Llorenç, Artà, Manacor, Capdepera i Son Servera. La mateixa que sap quan ha de discrepar per enriquir-nos en visions diferents i quan ha d’actuar com si fos un sol cos.
 
Avui celebram tots aquests valors, exemplificats i premiats amb el major dels reconeixements que pot atorgar aquesta terra: la Medalla d’Or a tots i cada un dels qui varen unir energia i tenacitat en la resposta solidària a la tragèdia. Gràcies per fer-ho. Gràcies a tots els que vàreu mostrar una vegada més la nostra millor cara: la del compromís amb unes illes millors.
 
Per això avui estic orgullosa i profundament emocionada. És impossible no estar-hi. Veient el que som, el que entre tots aconseguim, sé que el futur és nostre.
 
Sé que aquesta societat seguirà avançant amb valentia per estendre els drets de tots. Que continuarem alimentant les nostres llibertats, lluitant perquè ningú no quedi mai enrere. Que respondrem a cada desafiament, a cada moment de patiment, a cada tragèdia individual amb les oportunitats per a tots que donen les solucions col·lectives.
 
Avui celebram totes les maneres de ser balear. Avui celebram el que significa ser mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc. I celebram el compromís que ens fa unir esforços, idees i visions per ser molt més que això. Junts som molt més que la suma de les il·lusions del 1.119.000 ciutadanes i ciutadans d'aquestes illes.
 
El conjunt del que som és en cadascun de nosaltres. Grans gestos com els que avui premiam neixen de tots vosaltres, sí, però són sobretot els vostres esforços quotidians els que ens impulsen des de l’inconformisme i la feina incansable per al progrés comú.
 
Pens en la dedicació i generositat dels milers de mares i pares que cada dia corren per compaginar la seva feina amb l'educació dels seus fills i encara troben temps per implicar-se en unes escoles que tornen a ser de tots. Entre tots forjam els ciutadans i ciutadanes plurals que guiaran els nostres passos durant les pròximes generacions.
 
Pens en els joves que no es rendeixen. En aquests mateixos joves que no es varen rendir quan la crisi els va privar d'oportunitats i ara, quan la societat s'esforça per obrir-los les portes, aprofiten cada opció i ens il·luminen a tots amb una visió del món plena de valors. Valors com la generositat i l'ètica que també van demostrar a Sant Llorenç. Ningú s'atrevirà mai més a dir que no s'impliquen.
 
Pens també en els nostres majors. Han viscut els moments més durs de les nostres últimes dècades i varen saber afrontar-los i construir aquesta societat de benestar compartit. Una societat a la qual demanen, amb tota justícia, que els reconegui l'esforç amb afecte, amb una vida millor, amb l’entrega que ells mateixos varen demostrar. Seu és el dret, nostra és la responsabilitat de millorar les seves pensions, de reforçar la xarxa social que els atén, d'eliminar càstigs com aquell copagament farmacèutic que mai hauria d’haver existit i que ara torna a ser història.
 
Pens en les dones. En aquesta meitat de la població que mai no ha negat un esforç, una mà, un gest afectuós, la calor de tot el que tenen. Hi pens cada vegada que la nostra realitat mostra la seva injustícia amb elles. Perquè en aquesta societat de llums, aquesta és una de les grans ombres. I per això ha de ser sempre la prioritat de tots. Mereixen protecció contra tota violència. Mereixen els mateixos sous, els mateixos drets, les mateixes oportunitats. Mereixen que els retornem amb fets la generositat incondicional que despleguen. I ho feim. I ho farem: no només cada 8 de març, sinó cada dia, perquè la igualtat d'oportunitats i drets és la base del que som.
 
Pens també en alguns dels testimonis que hem vist al principi. Són d'aquesta meitat de ciutadanes i ciutadans d'aquestes illes que no han nascut aquí, però que estimen el que som, perquè senten que també en formen part. Ho senten amb passió i amor per la terra que en molts casos ha vist néixer els seus fills i filles, una comunitat a la qual contribueixen sempre, superant fins i tot la incomprensió i l'estretor de mires dels qui, encara a aquestes alçades, els miren amb recel. Com deia una de les veus del vídeo, estimar la nostra societat és voler-la plural i diversa, i viure-la com a pròpia.
 
I pens, per descomptat, en aquells que encara pateixen. Molts. Massa. Perquè siguin més o siguin manco, sempre seran massa per a aquesta societat inconformista, solidària i decidida que som.
 
Pens en tots els qui cada dia pateixen dificultats per trobar un habitatge o pagar el que tenen. Pens en tots els esforços que hem fet i sé que hem de perseverar, perquè no són suficients. No ho seran fins que aquesta societat garanteixi a tothom el dret bàsic a tenir una llar per als seus.
 
Perquè és cert que la recuperació dels darrers anys està arribant a molts en forma de millors salaris i millors serveis públics, però estaríem molt per sota del que som com a societat si no assumíssim com a responsabilitat comuna l'objectiu que les nostres illes siguin justes i pròsperes per a totes i per a tots. Sense excepció.
 
I ho seran. En aquesta Llotja en la qual set segles d'història ens observen, veim un present que ens augura el millor dels futurs. El geni del mestre Sagrera i la visió col·lectiva dels qui varen posar cada pedra d'aquest temple de convivència reverbera en cada arc d'aquesta estructura i batega amb força en cadascun dels premiats d'avui.
 
La solidesa racional i la calidesa intel·lectual del pare Massot ens confirma com a dignes hereus del mateix Ramon Llull, que dóna nom a les nostres distincions a l'excel·lència en el compromís. Massot ens impulsa amb el seu exemple a cercar el millor de cadascú per posar-ho al servei de tothom. Aquesta ha de ser sempre la nostra aspiració com a societat.
 
I estam a l’altura. Som la societat de tots els premiats. En el seu mirall hi veim el reflex del millor que som. Sou el camí que s’ha de seguir. Les Illes Balears que avui celebram són el remolí genial i polifacètic de Rossy de Palma. La creativitat que alimenta els paladars més exigents des de la gastronomia de talla mundial de Maca de Castro.
 
Som el patrimoni cultural i l’estima a les nostres arrels que divulga Catalina Cantarellas. La modernitat des de la tradició amb la qual la sensibilitat del mestre Enric Majoral talla la joia que som: una societat de futur que fa del servei de tots una forma de vida. Ho exemplifica també a la perfecció el doctor Llobera des del seu dia a dia en la sanitat pública, des del seu cabal investigador i la generositat docent que desplega a la Facultat de Medicina que està contribuint a impulsar.
Som les veus que uneix el Cor Ciutat d’Eivissa, una melodia que duu per tot Europa el so de la nostra cultura.
 
Som els valors d'esforç conjunt de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, la primera de les Illes, que durant més d'un segle ha demostrat que col·laborant som millors.
 
Som el passat, el present i el futur d'empreses familiars referents, com la menorquina Nàutica Reynés, en la qual tres generacions de visió i dedicació han passat de modernitzar el camp amb les seves màquines a conquistar la mar amb la seva tecnologia i el seu disseny.
 
Som valors immortals com els que projecten l'esport i la cultura. Els valors que va fer seus aquesta escola de ciutadans que ha convertit l’handbol del Puig d'en Valls d'Eivissa en molt més que el millor planter de jugadores: sou el mirall en el qual es miren milers de nines de les nostres illes, que avui saben que la igualtat no admet tòpics i les oportunitats han d'estar sempre a l'abast de totes.
 
Una passió per la justícia social i la igualtat que també està darrere del Teatre Infantil Sant Miquel, de Ciutadella. El vostre projecte vertebra la societat des del carrer, des de la convicció dels qui teniu clar que educar és comprometre's, transformant l'escenari en una escola d'il·lusions que fa del vostre teatre un referent a Menorca i un exemple per a totes les Illes.
 
Cadascun de vosaltres ens recorda el que hem de ser. Som compromís. Som ètica. Som una comunitat d'èxit perquè som una comunitat amb valors. Som la societat que mai no defalleix, ni en la catàstrofe de Sant Llorenç, ni en la tragèdia humana intolerable dels qui troben la mort en la mar quan fugen de la guerra, la pobresa i el conflicte.
 
Som la societat que admira els voluntaris de Proactiva Opem Arms i Proem-Aid. Ells salven vides, lluitant massa vegades en solitari i sense recursos contra la incomprensió dels qui encara prefereixen mirar cap a un altre costat per no veure el cementiri en què s'ha convertit aquesta Mediterrània nostra. Vivim a la vora d'una mar que va ser bressol de la civilització i cor d'una humanitat que mai no hauria d'oblidar el valor de la vida.
 
La vostra lluita incansable contra la resignació i la vostra tenacitat davant la tragèdia a la mar estan darrere dels millors assoliments de l'ésser humà. Sou el crit de la humanitat enfront del silenci de la indiferència. Sou la convivència, la valentia, la generositat. Sou el nostre model ètic. No defalliu.
 
Junts hem demostrat que en un territori petit hi cap un cor immens. Un cor que feim bategar entre tots i que fa que ens reconeguem en la nostra diversitat. També en el diàleg entre diferents que ens fa créixer cada generació, el mateix esperit de convivència que ens va dur a aprovar amb el consens de tots una Llei de fosses que ens reconcilia amb la nostra memòria.
 
Com també estam orgullosos de la cultura pròpia d'unes illes que ploren la pèrdua de figures de la qualitat humana i intel·lectual d'Aina Moll. Una dona culta, sensible, avançada al seu temps, que viurà per sempre entre nosaltres com una de les veus que ens va ensenyar a defensar el que som. A estimar la nostra llengua i a convertir-la en font d'integració d’unes illes ‑Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera‑  que són «cadascuna un món en sí mateixa», com deia n’Aina, però totes unides per una identitat cultural comú.
 
En aquests temps en què alguns semblen avergonyir-se dels consensos que durant dècades han enfortit el nostre projecte comú, aquesta societat il·lustrada i creativa defensa la seva cultura i s'enorgulleix d'obrir els braços als qui arriben per enriquir-la i fer-la seva.
 
En aquests temps convulsos, en què la crispació amenaça per tot arreu la convivència democràtica, a les Illes Balears hem sabut preservar espais de col·laboració i diàleg lleial. I això ens ha permès avançar en qüestions com la compensació dels desavantatges de la insularitat o l'abaratiment dels vols per als residents.
 
Avui mateix hem assistit al Congrés dels Diputats a l'aprovació d'un nou Règim Especial que millorarà la vida dels nostres ciutadans, un èxit aconseguit gràcies a tots i que pertany a tots. Un èxit que ens anima a seguir units per reforçar-lo i convertir-lo en una font de benestar compartit. Des d’aquí anim a tothom a continuar fent feina junts per allò que més ens importa a tots: millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes d'aquesta terra.
 
A aquells que, en canvi, volen enfrontar-nos, els vull dir que no ho aconseguiran, perquè mai tendrem por de ser com som. De ser formenterencs, menorquins, eivissencs i mallorquins i agermanar-nos com a ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears. De defensar amb orgull els nostres vincles amb la resta d'Espanya i la nostra vocació universal. De conrear la riquesa diversa de les illes que ens lleguen els nostres predecessors.
 
Fa gairebé 90 anys, Llorenç Villalonga va escriure que «més fàcil que odiar és transigir». Tolerar i conèixer-nos. Conviure en els punts de trobada. I nosaltres ho feim. Perquè estimam aquestes illes.
 
Estimar la nostra societat és voler-la plural i lliure. Oberta i viva. Estimar la nostra societat ens obliga a plantar cara a la discriminació i a no fer cap pas enrere per defensar que en el nostre futur no hi ha lloc per al racisme ni per a aquells que encara avui volen relegar les dones a la condició de ciutadanes de segona. No hi ha lloc per a l'estretor de mires dels qui encara no consideren l'orientació sexual una una llibertat.
 
En el nostre futur hi ha esperança, diàleg i oportunitats. Hi ha un present de treballadors que milloren el seus salaris i ens tenen a tots al seu costat per garantir un futur sense precarietat. Hi ha un present de suport als empresaris que ens impulsen sempre per la senda de la modernitat i l’èxit
 
Aquesta societat nostra progressa unida en una economia que ha creat més de 65.000 llocs de treball en els últims anys i està decidida a no fer cap pas enrere fins que tothom tengui la seva oportunitat de realitzar-se i prosperar.
 
Aquesta societat nostra avança amb una educació que ha recuperat la pau a l’escola i està decidida a no fer un pas enrere fins aconseguir l’excel·lència educativa que mereixen els nostres fills.
 
Acceleram cap a un horitzó d'aires nets, de respecte al nostre entorn, de cura d'un medi ambient que encara conserva la bellesa del paradís. Per això, durant els pròxims anys no farem un pas enrere en la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació. Només així assolirem les illes amables que volem, unes illes que inverteixen decididament en mobilitat pública perquè saben que l'únic futur possible és sostenible.
 
Aquesta societat nostra, que s'enforteix donant suport, ocupació i protecció a totes les dones maltractades, no farà un pas enrere fins que eliminem per sempre d'aquesta terra aquesta barbàrie intolerable.
 
Cal que seguim avançant junts cap a un futur en què tots els jubilats tenguin pensions dignes després d'una vida d'esforç, partint des d’un present de compromís amb ells. Un present en el qual ja estam impulsant millores de serveis públics per atendre les malalties cròniques i les necessitats d'una població cada vegada més major, i cada vegada més decidida a gaudir de la vellesa plena que tots mereixem.
 
Cal que continuem avançant junts cap a un futur de creixement per a tots, de drets universals i de justícia social.
 
Cal que seguim fent feina junts per un futur d’igualtat en els salaris, la conciliació i les oportunitats.
 
Un futur d’enfortiment constant de la nostra sanitat, l'assegurança de tots en els moments més durs.
 
Un futur d'innovació i recerca, la nostra garantia de lideratge també en el segle XXI. 
 
Senyores i senyors,
 
Des d’aquest present de solidaritat inqüestionable, de valentia i de talent, que avui homenatjam, caminem junts cap a un futur de cohesió en la diversitat, que ens ensenya que hi ha moltes maneres de ser d'aquestes illes. I avui les celebram totes.
 
Moltes gràcies.  Feliç Dia de les Illes Balears!