LOGO CAIB
Contingut
2 maig 2019| <9ªL> Conselleria de Salut

Una de cada quatre persones de les Balears que presencia una aturada cardiorespiratòria inicia les maniobres de reanimació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Una de cada quatre persones de les Balears que presencia una aturada cardiorespiratòria inicia les maniobres de reanimació

  • El diumenge 5 de maig tendrà lloc la II Jornada de Promoció de la Reanimació Cardiopulmonar de les Illes Balears
Una de cada quatre persones de les Balears que presencia una aturada cardiorespiratòria inicia les maniobres de reanimació. Així ho han indicat els responsables de la II Jornada de Reanimació Cardiopulmonar, acte que tendrà lloc diumenge que ve, 5 de maig, amb l'objectiu de difondre la importància d'aquesta maniobra que salva vides.
 
La consellera de Salut, Patricia Gómez; el cap del Servei de Medicina de l'Esport de la Direcció Insular d'Esports del Consell de Mallorca, Bartomeu Marí, i el president de Creu Roja Illes Balears, Toni Barceló, han presentat avui la Jornada,  en la qual participaran 45 entitats  i diversos centenars de persones. El termini d'inscripció, que és gratuïta, està obert i es pot fer a la pàgina web <https://sportmaniacs.com/c/segona-jornada-de-lrcp-a-les-illes-balears>.
 
El pòster de l’alumna Kasha Hora Adema del col·legi públic Melcior Rosselló Simonet de Santa Maria del Camí va ser el guanyador del concurs que es va organitzar per fer el cartell de la Jornada.
 
Amb el lema “Aprèn a salvar una vida”, l’objectiu de la jornada és conscienciar les persones perquè aprenguin el protocol bàsic de reanimació cardiopulmonar (RCP) i que siguin conscients de la importància de la primera telefonada per salvar una vida. L’esdeveniment es durà a terme el 5 de maig al Velòdrom Illes Balears, entre les 10.30 i les 13.00 hores.
 
Els participants tendran a la seva disposició més de 500 maniquins (adults, infants i lactants) i comptaran amb l'ajuda de monitors, a més del suport dels tècnics, que els ensenyaran a practicar una RCP de manera simultània. 
 
A les 13 hores un integrant del grup de rescat de muntanya del cos de la Guàrdia Civil descendirà per la teulada del Velòdrom Illes Balears amb un desfibril·lador fins a la campana, que posarà en marxa el vídeo del compte enrere per fer tothom alhora una maniobra d’RCP durant 5 minuts.


L’RCP a les Illes Balears
 
Una aturada cardiorespiratòria és el cessament brusc de les funcions vitals, de la respiració i del batec del cor. Tot i així, moltes aturades cardiorespiratòries poden ser reversibles si s’actua de manera precoç per mitjà de la reanimació cardiopulmonar (RCP) o l'ús d'un desfibril·lador automàtic extern.
 
L’RCP pretén recuperar les funcions vitals amb una combinació de massatge cardíac extern (compressions sobre el pit de la víctima) i ventilació assistida.
 
Segons dades del SAMU-061, una de cada quatre persones de les Illes Balears que presencia una aturada cardiorespiratòria inicia les maniobres de reanimació; de fet, en un 70 % dels casos en què es varen produir aturades cardiorespiratòries hi havia testimonis directes.
 
La II Jornada d’RCP de les Illes Balears pretén ser un espai en què els ciutadans poden prendre consciència de la importància de la maniobra per a la supervivència de la persona. Així ho ha posat de manifest la consellera de Salut, Patricia Gómez.  En la majoria dels casos, les persones que presencien una aturada cardíaca desconeixen les tècniques de reanimació i les maniobres inicials que s’han de fer. “Està demostrat que una actuació ràpida pot establir la diferència entre la vida i la mort, o de patir lesiones cerebrals futures”, ha assegurat la consellera de Salut.
 
“Amb aquesta jornada volem despertar consciències i la curiositat de la societat perquè més persones decideixin formar-se en primers auxilis”, ha afegit el president de Creu Roja.
 
L’edat mitjana de les persones que pateixen una aturada cardiorespiratòria és de 64 anys (el 70 % són homes) i un 55 % se solen registrar en el domicili i el 45 % en un espai públic.
 
La comunitat autònoma balear disposa d’una de les taxes més altes de l’Estat en reanimació cardiopulmonar en el moment d'arribar a l'hospital gràcies a diversos factors, entre els quals destaquen l’aposta pels equips d'electromedicina de les ambulàncies, l'ampliació dels recursos mòbils i la implantació de desfibril·ladors automàtics en diversos espais públics. 

El comitè organitzador incideix en la importància d'avançar en la difusió de programes d’alerta precoç que se centrin en l'educació de la població davant d'una aturada cardiorespiratòria a les escoles,les  universitats, els cossos i forces de seguretat de l'Estat, etc.
 
Països com ara Noruega, els Estats Units, Dinamarca o Austràlia han aconseguit una cobertura del 80 % de la població, malgrat la dispersió geogràfica.