21 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Xarxa Forestal manté el seu compromís amb l’educació ambiental NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

Xarxa Forestal manté el seu compromís amb l’educació ambiental

Avui, 21 de març, és el Dia Internacional dels Boscos, amb el lema «Aprèn a estimar els boscos»
En el marc de la celebració del Dia Internacional dels Boscos, dins el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, la xarxa social Xarxa Forestal va consolidant dia a dia la seva tasca després de quasi divuit anys de feina. El lema que proposa per enguay la FAO-ONU és:  «Aprèn a estimar els boscos».

Cal recordar que Xarxa Forestal està formada per col·lectius i entitats que organitzen activitats forestals per sensibilitzar la població sobre els valors i la importància dels boscos. Promou accions o activitats de conservació i desenvolupament sostenible dels espais forestals i alhora fomenta una cultura del risc d’incendi forestal i impulsa actuacions d’autoprotecció i prevenció.

Així doncs, entre els cursos escolars corresponents al 2016-2017 i 2017-2018 s’han fet devers 629 activitats, de les quals s’han beneficiat 21.883 alumnes d’arreu de les Illes Balears. Les activitats són xerrades forestals, tallers, reforestacions, visites als centres forestals o als espais on es disposen els mitjans d’extinció d’incendis, campanyes publicitàries i concursos.

La prioritat de Xarxa Forestal continua sent promoure accions o activitats de conservació i desenvolupament sostenible dels espais forestals, així com fomentar una cultura del risc d’incendi forestal i impulsar actuacions d’autoprotecció i prevenció. És per aquest motiu que Xarxa Forestal treballa tant amb l’acció a curt termini —la gestió i la planificació de l’entorn real que duen a terme els tècnics en el lloc on sorgeixen els problemes forestals— com amb l’acció a llarg termini —la sensibilització i l’educació de la població que duu a terme la mateixa Xarxa Forestal.

En aquest sentit, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, ha dit que, "aquesta tasca és molt important, ja que queda demostrat que la implicació de la societat té un resultat més durador i efectiu. Les accions preventives passen a formar part del dia a dia i de l’educació bàsica, i la població es veu involucrada en la solució dels principals problemes, té un paper actiu i pot intervenir en la prevenció o en la correcció dels problemes forestals".

Com a ajuda per assolir aquest objectiu de Xarxa Forestal, en el curs 2017-2018 s’han incorporat dues tècniques més a l’equip de Xarxa Forestal, que han fet feina, per un període de quinze mesos, en tots els aspectes de prevenció i cultura del risc d’incendi forestal a Mallorca i Eivissa.