24 febrer 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Un total de sis comerços de Porreres sadhereixen a Emblemàtics Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un total de sis comerços de Porreres sadhereixen a Emblemàtics Balears

El programa de lIDI ja compta amb un total de 128 establiments catalogats arreu de les Illes Balears

El municipi de Porreres ha incorporat un total de sis comerços al catàleg d’Emblemàtics Balears, projecte impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i de l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears).

Els comerços catalogats de Porreres són:

  • Bàrbara Art (artesania/equipament de la llar): arrelat
  • Calçats Salleras (artesania/calçat): arrelat
  • Can Murtó (decoració floral/jardineria): amb història i patrimoni
  • Cooperativa de Porreres (alimentació): arrelat
  • Mans (roba i complements/calçat): amb història
  • Cas Montuïrer (equipament de la llar/ferreteria): amb història i patrimoni

El projecte Emblemàtics Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. L’objectiu d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.

Segons el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, «Emblemàtics ens permet conèixer i donar visibilitat a aquests petits tresors que encara conserven les nostres illes, com els comerços de Porreres que s’han sumat al projecte».

Yllanes agraeix la col·laboració de l’Ajuntament, que ha identificat els establiments d’acord amb el manual de l’IDI que n’estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o excepcionalment a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

Per la seva banda, la batlessa de Porreres, Xisca Mora, valora aquesta iniciativa perquè «per a Porreres és molt important protegir el teixit comercial i més encara aquells més arrelats al poble perquè formen part de l’ADN d’identitat del nostre poble i perquè han aconseguit sobreviure amb un gran esforç a les diferents crisis que els han afectat».

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es, que creixerà a mesura que s’incorporin al projecte més municipis.

Amb la incorporació de Porreres, Emblemàtics Balears ja compta amb 16 municipis d’arreu de les Illes Balears, amb un total de 128 comerços catalogats.

Els municipis que ja tenen establiments catalogats són: Alaró (3), Algaida (6), Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (25), Marratxí (11), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Porreres (6), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, 1, i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha: 36 establiments emblemàtics; 29 d’arrelats i amb història; 25 amb patrimoni i història; 1 d’arrelat i amb patrimoni; 25 amb història; 10 d’arrelats, i 2 amb patrimoni.