15 juny 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Un centenar de tortugues mediterrànies són alliberades al Parc Natural de Mondragó NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un centenar de tortugues mediterrànies són alliberades al Parc Natural de Mondragó

L’actuació forma part del Pla de repoblació d’aquesta espècie al Migjorn de Mallorca

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha participat, aquest dimecres, en l’amollada d’unes quaranta tortugues mediterrànies (Testudo hermanni) al Parc Natural de Mondragó, acompanyat d’alumnes del CEIP Santa Maria del Mar, de Cala d’Or. Prèviament, tècnics del Servei de protecció d’espècies, del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) i del Parc Natural n’havien amollades una seixantena més en altres zones de l’espai natural protegit.

Els exemplars provenen, en la seva majoria, de centres de cria autoritzats tot i que també n’hi ha que s’han recuperat recentment de qualque accident a les instal·lacions del COFIB. «Amb aquest alliberament, continuam amb les tasques de reforçament de la població del Parc Natural de Mondragó, que es porten a terme des de fa anys», ha assenyalat el conseller.

La tortuga mediterrània es troba en el llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, que implica la prohibició de la possessió, transport, venda, comerç i intercanvi d’exemplars vius o morts. En conseqüència, tenir tortugues en captivitat és il·legal, amb l'excepció de la cria amb finalitats de repoblació i reintroducció.

D’origen europeu, és una espècie d’introducció antiga ben adaptada al nostre territori que va colonitzar les illes a l’Edat de Bronze. Ocupa garrigues, boscos i camps de conreu. És una de les dues espècies de tortugues terrestres presents a les Illes Balears, l’altra és la Testudo graeca, i es troba a pràcticament tota l’illa de Mallorca, exceptuant la Serra de Tramuntana, amb dues poblacions principals: una a la marina de Llucmajor i l’altra a la zona del torrent de na Borges.

Des del Servei de protecció d’espècies alerten que, darrerament, estan detectant que les poblacions d’ambdues espècies, que fins ara havien estat sempre separades, s’estan mesclant a conseqüència d’alliberaments indiscriminats i fugides d’exemplars en captivitat. En aquest sentit, assenyalen que han detectat que s’alliberen tortugues a qualsevol lloc sense conèixer que hi ha dues especies i que tenen diferent distribució creant noves poblacions i posant en contacte dues especies que abans estaven ben separades.

Per tal d’evitar aquests problemes, es demana a qualsevol particular que vulgui alliberar una tortuga terrestre, es posi en contacte amb el COFIB, a través del telèfon 971 144 107, on comprovaran que està bé de salut, i si és necessari li faran un tractament abans d’alliberar-la a una zona adient. Amb tot, des del COFIB assenyalen també que un 30% dels exemplars alliberats aquest dimecres havien estat entregats al COFIB per particulars després que les haguessin trobat al medi natural sense que tinguessin cap patologia. En aquest sentit, subratllen que cal deixar les tortugues en llibertat.

Anualment es gestionen entre 1.500 i 2.000 exemplars de tortugues de terra entre els centres de recuperació de Mallorca i Menorca. Actualment, s’estan reforçant les poblacions del Migjorn de Mallorca, que presenten densitats de població mes reduïdes.