16 juliol 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Tres tortugues marines són alliberades al Parc Natural de Ses Salines després de ser tractades de diverses afeccions NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Tres tortugues marines són alliberades al Parc Natural de Ses Salines després de ser tractades de diverses afeccions

Enguany ja s’han produït 22 avaraments d’aquesta espècie a l’arxipèlag

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assistit, aquest dimarts, a l’alliberament de tres exemplars de tortuga marina en les immediacions de l’illa de s’Espardell, al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. A l'acte l'han acompanyat la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i els consellers insulars de Medi Ambient, Antonio Sanz, i d'Infraestructures, Sector Primari i Interior, Josep Marí. En representació del Consell d'Eivissa, hi ha assistit el conseller insular de Gestió Ambiental, Vicente Roig.

Les tortugues pertanyen a l’espècie Caretta caretta i han estat batiades amb els noms d’Adri, Ninja i Andrea. Adri és una femella de 10 kg que va ser salvada el 23 d’abril as Freus. Ninja, per la seva banda, és un mascle de 47 kg que va ser salvat el passat 10 de maig en una zona entre es Vedrà i Cala d’Hort. Tots dos presentaven simptomatologia respiratòria i van ser tractats de pneumònia al Centre de Recuperació del Palma Aquàrium, centre coordinat amb el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), ens depenent del Govern.

Andrea, per la seva banda, pesa 38,7 kgs. i va ser avarada per un particular, el passat 5 de juliol, prop de Cap Nonó, al terme municipal de Sant Antoni de Portmany. Presentava problemes de flotació i fou tractada a les instal·lacions del CREM.

L’amollada ha comptat amb el suport de les embarcacions del Govern per facilitar la tornada dels animals a la mar. Hi han participat tècnics de l'executiu autonòmic, dels consells d’Eivissa i Formentera i de l’Ajuntament d’Eivissa, a més dels equips tècnics de recuperació de fauna i de personal col·laborador.

Mir ha volgut ressaltar la feina dels equips que fan possible aquesta tasca de recuperació de fauna marina a Eivissa i Formentera, especialment dels agents de medi ambient, les clíniques veterinàries Eivivet i Formentera i el Centre de Recuperació d'Espècies Marines (CREM). També ha agraït a la companyia marítima Baleària que col·labori desinteressadament en el trasllat dels exemplars ferits o malalts entre les diferents illes.

Enguany s’han produït 22 encallaments de tortuga marina a les Illes Balears. L’any passat se’n van produir un total de 40, dels quals 8 van ser en aigües pitiüses.

La coneguda popularment com a tortuga babaua és la més nombrosa de les tres que es poden citar a la Mediterrània. De fet, pràcticament la totalitat d’exemplars rescatats pertanyen a aquesta espècie, que troba a la mar Balear una de les principals fonts d’alimentació. Les interaccions amb la pesca, la contaminació, el trànsit marítim i la pertorbació de les àrees de nidificació són alguns dels principals problemes de les tortugues marines, tot i que els sectors implicats en aquestes problemàtiques cada vegada són més sensibles a la conservació dels hàbitats i la biodiversitat marina.

Des del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria es recorda que en aquests moments és època de nidificació de tortugues marines i que cada vegada és més freqüent la posta d’ous a platges del litoral mediterrani occidental. No es pot descartar, per tant, que aquesta situació es produeixi a les platges de l’arxipèlag. Es demana a la població que, en cas que trobi un niu, avisi tot d’una l’112. És imprescindible no molestar ni apropar-se a l’animal i, especialment, no fer-li fotografies amb flaix, ja que d’aquesta manera es podria malmetre la posta.